Idensys? iDIN? Doe maar gewoon DigiD!
Dat kun je concluderen uit een onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten uitvoeren naar de opvattingen van burgers ten aanzien van dit onderwerp, en een brief van minister Plasterk naar aanleiding van dat onderzoek en een marktconsultatie
Uit onderzoek van SmartAgent MarketResponse blijkt dat er voldoende draagvlak is danwel eenvoudig te ceëren is voor aanscherping van het beveiligingsniveau van elektronische identificatie. Maar waar de medewerkers aan het onderzoek meer moeite mee hebben, is het bestaan van verschillende inlogmethoden naast elkaar. Men begrijpt ook niet goed waarom er nieuwe inlogmethoden bij moeten komen. En dat verandert niet wanneer men uitleg krijgt over iDIN en Idensys. Men kiest bij voorkeur de bekende inlogmethode DigiD.
De deelnemers aan het onderzoek tonen wel bereidheid om over te stappen op een ander inlogmiddel, als het wordt aangeraden, als er geen andere keus is of als dat het inloggen gemakkelijker maakt. Maar ze zijn ook sceptisch over de betrokkenheid van banken en andere bedrijven bij de ontwikkeling en aanbieidng van elektronische identificatiemethoden. Dat geldt dan met name voor iDIN: het identificeren via een inlog bij de bank. Men houdt zijn bankzaken liever gescheiden.
DigiD wordt verbeterd
Voor minister Plasterk zijn de uitkomsten van dit onderzoek – in cominatie met een consultatie onder betrokken marktpartijen - aanleiding om de ontwikkeling van DigiD met verbeterd beveiligingsniveau voorrang te geven. Dat schrijft Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer.
Inloggen met alleen naam en wachtwoord wordt uitgefaseerd. Vanaf september zal een variant van DigiD uitgerold worden met verbeterd beveiligingsniveau, met tweefactor-authenticatie. Voor Android-telefoons is een app beschikbaar waarmee je kunt inloggen via een QR-code en een pincode – een beetje zoals bijvoorbeeld de Rabobank-scanner werkt. De overheid wil de betrouwbaarheid nog verder opvoeren door een eenmalig uitlezen van een identiteitsdocument.
In de eerste helft van 2018 komt dan de eerste hoog beveiligde DigiD-implementatie beschikbaar. Dat gebeurt door de introductie van een rijbewijs met DigiD-functionaliteit op een chip. Eind 2018, begin 2019 komt er dan ook een Identiteitskaart met zo’n chip beschikbaar. De uitrol onder het brede publiek zal via de "natuurlijke" vervanging van de rijbewijzen en identiteitskaarten plaatsvinden.
Oplossingen waar private partijen in participeren, zoals iDIN en Idensys, zijn niet van de baan. Nog dit jaar start een marktverkenning die de basis zal vormen voor één of meer vervolgstappen, laat Plasterk de Kamer weten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee