Overslaan en naar de inhoud gaan

Malafide mail nog steeds slecht herkend

Bijna de helft van de Nederlanders herkent valse links en e-mailadressen niet, ook al is het gros er van overtuigd dat ze dat wel heel goed kunnen.
E-mail stortvloed
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Internet eigenwijs 2017’ dat hoster BIT heeft laten uitvoeren onder ruim 1000 kantoorwerkers in Nederland.

Van hen is bijna driekwart ervan overtuigd dat ze een kwaadaardige e-mail direct zullen herkennen. Om dat te toetsen legden de onderzoekers de respondenten een aantal links en e-mailadressen voor met de vraag welke daarvan vals zouden zijn. 41 procent herkende valse links en e-mailadressen niet. Jongeren tot 35 jaar scoren wel beter op deze test dan oudere werknemers. Ook gaat ruim een derde er vanuit dat alleen bestanden met extensies als .exe, .jar, .js en .zip schadelijk zijn. Dat elk bestand schadelijk kan zijn, weten maar weinig respondenten.

Dit kennisgebrek is riskant voor bedrijven, stellen de onderzoekers. Bij twijfel openen werknemers de mogelijk valse mail namelijk eerder op de werkcomputer dan op de privélaptop. Waarschijnlijk omdat de werknemer er vanuit gaat dat de IT-afdeling alles goed heeft geregeld en mogelijke problemen oplost. De onderzoekers pleiten er voor dat bedrijven hun medewerkers met awarenesstrainingen meer kennis hierover bijbrengen.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Phishing

68 procent controleert een bestand voordat ze het downloaden van een website. Wie dat niet doen, vertrouwen volledig op de maatregelen die de IT-afdeling heeft genomen en 34 procent vertrouwt hiervoor op de antivirussoftware.

Het goede nieuws is dat termen als phishing inmiddels wel goed bekend zijn bij ruim 80 procent van de Nederlanders. Ook termen als malware, ransomware en malvertising zijn bij de meerderheid bekend. Social engineering daarentegen is bij drie kwart geheel onbekend.

De Nederlandse CEO's zijn zich nog niet zo goed bewust van de gevaren van het delen van hun e-mailadres, 43 procent van hen werd 'gepwnd'. Dat betekent dat hun e-mailadres werd buitgemaakt bij een hack - denk bijvoorbeeld aan het grote LinkedInlek in 2016.

E-mail beter beschermen is het doel van de Veilige E-Mail Coalitie. De organisatie geeft zes tips voor veiliger mailverkeer.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in