Overslaan en naar de inhoud gaan

Securityleverancier Kaspersky verlaat Verenigde Staten, na verkoopverbod

De van origine Russische IT-securityleverancier Kaspersky sluit zijn kantoren en activiteiten in de Verenigde Staten. Amerikaanse werknemers van het bedrijf hebben te horen gekregen dat zij deze week worden ontslagen. Deze plotse VS-exit volgt op het besluit van het ministerie van Handel om de verkoop van Kaspersky's software te verbieden, per 20 juli.

Eugene Kaspersky
Kaspersky

Die datum is ook het moment van deze terugtocht uit de VS, waar de securityfirma van de Russische miljardair Eugene Kaspersky sinds 2005 aanwezig is. Het nieuws dat Kaspersky  de VS verlaat is onthuld door de Amerikaanse IT-securityjournalist Kim Zetter, die bevestiging heeft gekregen van het bedrijf.

Eerder al beperkt, ook in Nederland

Kaspersky heeft de impact van de nieuwe Amerikaanse overheidsban onderzocht en geëvalueerd, waarbij het tot de conclusie is gekomen dat zakendoen in de VS niet meer valide is. Het bedrijf noemt dit in de persverklaring een trieste en moeilijke beslissing. In 2017 heeft de Amerikaanse overheid al een Kaspersky-ban ingesteld voor gebruik van de securitysoftware door overheidsorganisaties. Daarna hebben landen als Groot-Brittannië en ook Nederland dit voorbeeld gevolgd.

De nu ingevoerde algehele Amerikaanse ban is afgelopen juni ingesteld. Het ministerie voor Handel stelt dat dit is gedaan na een zeer grondig onderzoek, aldus het ministerie. Hierbij zijn geen details gegeven over de aard van het onderzoek en van ontdekkingen. Wel wordt er gesproken van risico voor de nationale veiligheid. De zorg is namelijk dat de regering van de Russische president Vladimir Poetin bedrijven, zoals securityleverancier Kaspersky, kan dwingen om mee te werken aan (cyber)spionage en (cyber)sabotage.

Vrees voor cyberspionage en cybersabotage

Eerder leek die zorg bewaarheid te zijn geworden, toen geheime malware van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) was uitgelekt. Software van Kaspersky speelde daarbij een cruciale rol. Het bleek echter dat een ingehuurde NSA-medewerker zijn malware-ontwikkelwerk thuis uitvoerde, op een eigen pc waarop Kaspersky's securitysoftware was geïnstalleerd.

De bewakingsfunctionaliteit daarvan detecteerde onbekende malware en uploadde die automatisch naar cloudsystemen voor analyse. De medewerker had de detectie- en uploadmogelijkheden niet uitgeschakeld toen hij zijn malwarewerk uitvoerde. Eerder had hij dat wel gedaan. Volgens onderzoek van Kaspersky was de bewuste NSA-pc al meermaals besmet, door malware die mogelijk afkomstig was van verschillende partijen.

Iraans kernwapenprogramma

Kaspersky (oorspronkelijk Kaspersky Lab geheten) heeft in de loop der jaren grote hackcampagnes en complexe malware weten te ontdekken en onthullen. Daaronder ook geavanceerde en lang onder de radar gebleven spionage- en sabotagesoftware als Stuxnet, Flame en Duqu. Stuxnet, dat te boek staat als creatie van Amerikaanse en Israëlische inlichtingdiensten, is ontwikkeld en ingezet om het Iraanse kernwapenprogramma te saboteren. Stuxnet wordt beschouwd als het eerste grote cyberoorlogswapen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RJ
R Jansen 17 juli 2024

Geen wonder dat het geboycot wordt...het ontdekt malware dat gemaakt is door "het westen" tegen het oosten...
En dat mag natuurlijk niet want dan kan het westen niets meer..

RH
Ron Heinen 18 juli 2024

Op https://blog.ledger.com/kaspersky-password-manager is te lezen hoe Kasperski de random generator in de password manager heeft gebruikt om zo passwords te kunnen achterhalen. Op https://photos.app.goo.gl/Q8QLdXpRmDYUK76r5 is achtergrond informatie te vinden van Quantum Random Generatoren welke bijvoorbeeld gebruikt worden in informatie-theoretisch bewijsbare onkraakbare ICT-Systemen, zie bijvoorbeeld https://photos.app.goo.gl/XRcRX84H48EvhX9i9

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in