'Strenge Australische encryptiewetgeving ondermijnt handel'
Volgens het techbedrijf Atlassian heeft de wet de reputatie van de Australische techsector negatief beïnvloed. Patrick Zhang, hoofd IP, policy en overheidszaken van Atlassian zegt dat de wet negatieve gevolgen kan hebben omdat bedrijven zich afvragen hoe ze klantgegevens het beste kunnen beschermen onder deze wet. “Dit heeft een aantal van onze klanten en ook de techindustrie zorgen gegeven.” Het voldoen aan de Australische wetgeving kan zorgen voor een zwakke schakel in wereldwijde activiteiten.
Ondermijnen bedrijfsgroei
De Communications Alliance zegt dat de wet de handel belemmert. “Het is meer dan een gewone zorg, het is een factor die de (bedrijfs)groei kan ondermijnen”, aldus CEO John Stanton van de Alliance. Volgens hem krijgt zijn organisatie veel vragen over de wet.
Het gaat om de Telecommunications and Other Legislation Amendment (TOLA Act) die in 2018 van kracht werd. Volgens die wet kunnen opsporingsorganisaties door middel van drie verzoeken gegevens opvragen bij organisaties. Waarvan een voorschrijft dat er een tool moet worden ontwikkeld waarmee opsporingsdiensten toegang kunnen krijgen tot versleutelde data.
Ook in Nederland
Over het inbouwen van achterdeuren in encryptie wordt ook door andere overheden gesproken. Vorig jaar zomer liet de Amerikaanse procereur-generaal weten dat hij wil dat techbedrijven backdoors in encryptie inbouwen. Ook minister Ferd Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid pleit voor ‘achterdeuren’ in beveiligde chatcommunicatie, in het belang van opsporing van criminelen.
Experts vinden het inbouwen van een achterdeur gevaarlijk. Het maakt het systeem minder veilig, zeggen ze. “Het ondermijnt de veiligheid van het systeem, want zo’n achterdeur geeft hackers een extra mogelijkheid om de encryptie te kraken”, zei encryptie-expert Thijs Veugen daar vorig jaar al over.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee