Veel Nederlanders huiverig over biometrische beveiliging
De helft van de Nederlanders zegt in de Unisys Security Index van 2020 zijn stem niet te willen delen om zijn identiteit te verifiëren. Maar ook andere vormen van biometrische beveiliging blijken weinig populair bij Nederlanders. Zo wijst 41 procent gezichtsherkenning af als verificatiemiddel, wil 39 procent geen vingerafdruk gebruiken en 43 procent weigert een irisscan te gebruiken.
Volgens cybersecurity-expert De Winter is die huiverigheid vanuit een security- en privacy-oogpunt echter onterecht. "We beoordelen vaak op gevoel in plaats van op de feitelijke techniek. Een vingerafdrukscan maakt bijvoorbeeld geen foto van je vingerafdruk, maar legt herkenningspunten vast. Er ligt dus een grote uitdaging voor organisaties in het dichten van het gat tussen het daadwerkelijke risico en het gepercipieerde risico.”
Biometische oplossingen moeten veel omgevingen bovendien juist veiliger maken, vertelt Jeroen Zonnenberg, teamlead security consulting bij Unisys. "Als je thuis met je vingerafdruk of een irisscan inlogt, is dat betrouwbaarder dan alleen het gebruik van een wachtwoord. Met mobiele apps kun je het nog veiliger en vooral makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van biometrische verificatie met een QR-code, waardoor je niets meer hoeft in te tikken."
Nederlanders erg beschermend
Volgens het onderzoek blijken Nederlanders echter niet alleen beschermend over hun biometrische gegevens, maar over al hun privédata. 47 procent wil bijvoorbeeld niet dat een organisatie toegang heeft tot hun data, en nog eens 47 procent wil niet dat organisaties hun data verkopen.
Toch maken Nederlanders zich weinig zorgen over internetveiligheid. Slechts 32 procent zegt zich daar zorgen over te maken. 23 procent heeft zorgen over hacking en computervirussen, en slechts 9 procent maakt zich zorgen over een datalek of cyberaanval terwijl ze thuiswerken. Dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) juist een vervijfvoudiging van het aantal cyberaanvallen heeft gezien sinds de start van de coronacrisis.
"Deze verschuiving van zorgen is logisch, gezien de uitbraak van covid-19 en de reusachtige bosbranden in bijvoorbeeld Australië. Men stelt andere prioriteiten", verklaart Zonnenberg. "Cybercriminelen zien hun kans echter schoon. Door verhoogde alertheid is men meer geneigd mails of berichten te openen over onderwerpen als het coronavirus. Hierdoor kunnen hackers makkelijker slachtoffers vinden door phishing."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee