Overslaan en naar de inhoud gaan

E-mail zonder de nadelen van e-mail

Ooit een mailtje verstuurd aan de verkeerde persoon? Of de weg kwijt geraakt in een berg heen en weer gestuurde mailtjes? Dat hoeft niet, als je kiest voor de oplossing die Criptext nu in bèta heeft. Criptext stuurt geen kopieën van de mailtjes naar de ontvanger, maar feitelijk alleen een bericht dat er een mail beschikbaar is. Pas bij het openen van het mailtje wordt de inhoud naar de ontvanger gestreamd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Criptext zorgt daarbij voor versleuteling van de inhoud en bijlagen met een sleutel van 512 bits. Alleen geadresseerden krijgen die sleutel toegestuurd - via een met een sleutel van 2018 bits opgezette verbinding met de mailserver - waardoor de mail onderweg niet af te luisteren is. Aan die eigenschap ontlenen het bedrijf en het product ook kennelijk hun naam.

Mail terug te roepen

Maar het overzicht dat deze aanpak biedt en de mogelijkheid om een mail te herroepen zullen minstens zo aanspreken zijn - al zouden die waarschijnlijk wat minder makkelijk in de naam tot uitdrukking te brengen zijn. Doordat de mail gestreamd wordt op het moment dat die geopend wordt, kan de inhoud van een mailtje voortdurend gewijzigd worden. Er ontstaat dus geen brei van heen en weer gestuurde kopieën die je mailbox vol doen lopen en je het overzicht al snel benemen. Het is overigens wel mogelijk om de historie in te zien.

Daarbij kun je ook kijken wie je mailtje hebben geopend en of de eventueel meegestuurde bijlagen zijn gedownload. Mail met tijdgevoelige inhoud kan een expiratiemoment meekrijgen waarmee de inhoud na een gespecificeerd interval verdwijnt nadat deze is geopend. En het is te allen tijde mogelijk om een mailtje terug te nemen, bijvoorbeeld omdat het naar de verkeerde persoon is gestuurd of omdat de inhoud passé is. Dat kan ook nadat de ontvanger het heeft geopend.

Criptext kent ook nadelen

Er zijn ook nog wat nadelen aan het systeem. Het is nog niet mogelijk om een definitieve versie van een mail vast te leggen wanneer dat om juridische redenen gewenst is. Dat zou via een screenshot moeten. Criptext overweegt die mogelijkheid in te bouwen in zijn mailsysteem. Daarnaast is het niet mogelijk om tekst uit ontvangen mailtjes te kopiëren of in de ontvangen tekst opmerkingen te maken. Criptext stuurt de mail namelijk als beeldbestand. Ook daar overweegt het bedrijf een oplossing, door de mogelijkheid een tekstkopie op te slaan. Die faciliteiten zouden overigens wel ten kosten van de terugroepbaarheid en de beveiliging gaan.

Criptext vraagt geen leercurve van zijn gebruikers. Het is een add-on bij Gmail en Outlook. Bèta-versies zijn beschikbaar op de website van Criptext.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in