Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ordina fraudeerde bij overheidsaanbestedingen'

De fraude bestond deels uit het verkrijgen van vertrouwelijke interne informatie in het kader van aanbestedingen van onder andere gemeente Rotterdam en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat gebeurde veelal door medewerkers van Ordina die bij de betrokken overheidsinstellingen gedetacheerd waren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In één geval kreeg Ordina voorafgaand aan de feitelijke aanbesteding van een softwareproject van tientallen miljoenen euro's een conceptbestek toegespeeld door een ambtenaar van Rotterdam; die verwachtte daarvoor een nog nader te bepalen wederdienst.

Zembla heeft ook aanwijzingen gevonden dat in 2006 Ordina in samenwerking met Logica CMG en Capgemini en met medeweten van de gemeente een opdracht voorafgaand aan de feitelijke aanbesteding onderling verdeeld hebben. En in 2009 heeft Ordina een medewerker van Quint gevraagd een offerte van Ordina op een IND-aanbesteding van commentaar te voorzien, terwijl Quint op dat moment door IND ingehuurd was om het aanbestedingsteam van IND te versterken.

Betrokken bedrijven ontkennen onregelmatigheden

De genoemde bedrijven ontkennen tegenover Zembla allemaal dat er van onregelmatigheden sprake is. Die ontkenningen klinken eerlijk gezegd wat hol. Tegen het inhuren van een Quint-medewerker werd bijvoorbeeld destijds al bezwaar gemaakt door een medewerker van Ordina, blijkt uit de e-mails die Zembla in bezit heeft. En het 'herenakkoord' tussen Ordina, Logica CMG, Capgemini en de gemeente Rotterdam betekent feitelijk dat een formeel aanbestedingstraject ontlopen wordt, constateert een andere Ordina-medewerker in 2006.

Overheid start onderzoek

De overheid bekijkt de gang van zaken inmiddels ook met argusogen. De gemeente Rotterdam laat de Rotterdamse Rekenkamer onderzoek doen naar de aanbestedingen, doet ook intern onderzoek en heeft de betrokken ambtenaar inmiddels geschorst. En minister Opstelten van Veiligheid en Justitie laat eveneens intern onderzoek uitvoeren, en heeft de Autoriteit Consument en Markt ingeschakeld om te beoordelen of het mededingingsrecht is geschonden.

De onthullingen komen op een pikant moment. Over 2 weken publiceert de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar het veelvuldig mislukken van overheidsprojecten, zijn conclusies. De praktijken waar Zembla nu de schijnwerper op zet, kwamen tijden de verhoren niet aan de orde, hoewel het omzeilen van aanbestedingsregels er wel degelijk toe kan leiden dat niet de meest geschikte opdrachtnemers worden ingehuurd.

De VARA zendt de documentaire van Zembla vanavond op 20:25 uur uit op NPO2. Een samenvatting van bevindingen en commentaren is te lezen op de website van Zembla.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in