Overslaan en naar de inhoud gaan

10 grote fouten bij sollicitatie in de IT

Bij een aantal functies in de IT is er nog altijd een goede vraag in de markt, zoals naar webontwikkelaars. Maar bijvoorbeeld de mbo-ICT'ers moeten alles uit de kast halen om een baan of stage te vinden.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Afwijzingen op een sollicitatie zijn haast niet te vermijden in slechte economische tijden. Maar volgens recruiters kan, door een aantal veelgemaakte fouten te voorkomen, de kans op succes aanzienlijk omhoog.

  1. Geen strategie Veel IT'ers hebben de neiging heel breed te zoeken en daar zo veel mogelijk baangerelateerde websites voor af te grazen. Ze zijn uren per dag bezig met het selecteren. Slechts 10 procent van de vacatures wordt echter via jobsites ingevuld, dus het heeft geen zin daar 80 procent van je tijd aan te besteden.
  2. Geen marktonderzoek Het lijkt zo voor de hand liggend: napluizen wat de activiteiten en strategie zijn van de beoogde werkgevers. Het geeft je zelf een goed beeld van de mogelijke nieuwe werkomgeving, en - nog belangrijker - stelt je in staat je goed te positioneren in je sollicitatiebrief, het geeft blijk van interesse in het bedrijf en creëert de mogelijkheid goede inhoudelijke vragen te stellen tijdens een gesprek.
  3. Geen aandacht voor het netwerk De meeste banen worden gegund aan sollicitanten die zijn voorgedragen door een vriend of kennis. Meer tijd besteden aan bijeenkomsten waar je kunt netwerken met andere IT'ers of professionals in de bedrijfstak waar je wil werken, levert veel meer kans op werk op.
  4. Geringe aanwezigheid op het web Als IT'er kun je het niet maken geen gebruik te maken van de middelen die IT biedt om jezelf te profileren. Zorg dus voor aanwezigheid op het web en houd de verschillende profielen die je hebt, ook actueel. Potentiële werkgevers gaan vrijwel allemaal op zoek naar wat ze online kunnen vinden aan kennis en ervaring.
  5. Te veel aandacht voor technologische vaardigheden IT'ers hebben al snel lange cv's door vele opleidingen en ervaring in veel projecten. Te lange cv's worden niet gelezen waardoor de boodschap verloren gaat. Streef naar niet meer dan twee, drie kantjes. Geef liever relevante, beknopte voorbeelden en de uitnodiging verdere toelichting te geven, dan een uitputtende opsomming.
  6. Te weinig aandacht voor geboekte resultaten Werkgevers zijn meer geïnteresseerd in geboekte resultaten en gerealiseerde besparingen dan in de taken en verantwoordelijkheden die je in een vorige functie had.
  7. Te weinig 'nabellen' Grote aantallen sollicitatiebrieven op openstaande vacatures leiden ertoe dat jouw brief niet opvalt, zeker wanneer de beoogde werkgever zelf zijn toevlucht tot IT zoekt met een geautomatiseerd Applicant Tracking System voor de eerste schifting. Zet daarom ook andere kanalen in om je interesse in de functie kracht bij te zetten. Zoek uit wie de bij de vacature betrokken personeelsmanager en leidinggevende is en zoek bijvoorbeeld contact via hun LinkedIn-profiel. Of stuur een extra e-mail met de vraag of de sollicitatiebrief wel in goede staat is ontvangen of pak gewoon de telefoon met die vraag en laat je interesse blijken.
  8. Te zelfverzekerd Een scherpe, zelfverzekerde houding is goed in een sollicitatiebrief en -gesprek . Het is wel zaak daarin de balans te bewaken. Een betweter wil niemand in zijn team hebben, net zo min als iemand die geen gevoel voor verhoudingen heeft.
  9. Klagen over voormalige werkgever Technici zijn in hun werk vaak afhankelijk van het werk van anderen en hebben al werkende op een stafafdeling te maken met veel mensen in het bedrijf. Daarbij is er altijd wel kritiek te leveren op de aansturing binnen het bedrijf of de inzet van collega's en leidinggevenden. Vermijd de valkuil daarover uit te wijden. Concentreer je in een gesprek met een potentiële werkgever op jouw rol bij het oplossen van een problematische situatie, wanneer dat in het gesprek uitkomt.
  10. E-mailadres bij oude werkgever gebruiken Communiceer niet met je potentiële werkgever via kanalen die de huidige werkgever ter beschikking stelt. Het geeft een merkwaardig beeld van hoe je met bedrijfsmiddelen omgaat. Bovendien kan het problemen met je huidige werkgever opleveren wanneer deze voortijdig achter je sollicitatiepogingen komt.

Geef nooit de moed op, is eigenlijk een elfde tip. Wanneer je moedeloosheid uitstraalt nadat je vaak bent afgewezen, is er geen personeelsmanager of kennis in je netwerk die je serieus neemt bij je zoektocht naar een nieuwe baan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in