Overslaan en naar de inhoud gaan

63% van vacatures ICT-sector moeilijk vervulbaar

De krapte op de IT-arbeidsmarkt heeft ongekende hoogte bereikt, meldt het UWV op basis van zijn werkgeversonderzoek. 63% van de in 2021 ontstane vacatures binnen de ICT-sector is moeilijk vervulbaar. Werkgevers zijn daardoor anders gaan werven, signaleert het UWV. De organisatie is zelf bovendien gaan samenwerken met IT-omscholingstraject Make IT Work om het tekort het hoofd te bieden.
Recruiter
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Werkgevers uit de ICT-sector geven volgens het UWV vaker dan gemiddeld aan dat sollicitanten onvoldoende vakkennis hebben of niet over de benodigde werkervaring beschikken. Daarnaast zijn veel vacatures specialistisch van aard, waardoor ze volgens werkgevers moeilijk vervulbaar zijn.

UWV-arbeidsmarktadviseur Jena de Wit zei in januari tegenover AG Connect echter ook dat werkgevers nog hoge eisen stellen. “Werkgevers willen blijven zoeken naar het schaap met zeven poten. Zeven, want vijf poten is al niet eens meer genoeg. Dat baart wel zorgen.”

De verwachting is bovendien dat de krapte alleen maar toe blijft nemen. Meer dan de helft van de werkgevers in de ICT-sector verwacht dat het vervullen van vacatures dit jaar moeilijker wordt. En dat blijkt ook uit cijfers van het UWV: in het eerste kwartaal van het jaar nam het aantal werkloze IT'ers verder af. Detacheerder Hello Professionals sprak vorige maand zelfs over een 'historisch dieptepunt' in het aantal werkzoekende IT'ers. 

Salary Survey 2022
Salary Survey 2022

DOE MEE AAN ONS SALARISONDERZOEK!

Hoeveel verdient de gemiddelde IT'er? Hoeveel last hebben IT'ers van de druk op de arbeidsmarkt? En in hoeverre zijn zij te spreken over de prestaties van recruiters die hen een baan aan proberen te bieden? AG Connect en Berenschot onderzoeken het in de 23e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek.

Doe ook mee en maak kans op een Sonos Room SL-speaker of een masterclass van Nyenrode Business Universiteit en AG Connect!

Eisen worden bijgesteld

Het werkgeversonderzoek van het UWV wijst uit dat werkgevers op een andere manier gaan werven om de vacatures toch te kunnen vervullen. Een vijfde van de werkgevers werft bijvoorbeeld personeel uit het buitenland voor hun moeilijk vervulbare vacatures. Daarnaast benaderen ze uitzendbureaus, werving- en selectiebureaus en headhunters, en laten ze vacatures langer openstaan. 

Ook worden de hoge eisen soms wat bijgesteld, signaleert het UWV. Bijna de helft van de ICT-werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures neemt ook kandidaten aan die niet aan álle functie-eisen voldoen. Deze kandidaten worden vervolgens door de werkgever zelf verder opgeleid. 

De Wit stelde in januari al dat dergelijke alternatieve aanpakken onmogelijk te vermijden waren. "Het aanbod is praktisch opgedroogd. Werkgevers kijken nu vooral naar werkzame ICT'ers in vergelijkbare functies die een overstap willen maken vanuit hun huidige werkgever. Maar op een gegeven moment hebben de werknemers die een overstap willen maken, al een overstap gemaakt. Daarnaast is het aanbod vanuit de opleidingen ook niet toereikend aan de vraag", zo vertelde ze. “Je moet gaan kijken naar mensen die niet dat hbo-papiertje of dat ene certificaat hebben. Je moet meer gaan kijken naar wat iemand kan. Waar werk je mee, wat heb je gebouwd?”

Samenwerking voor omscholing

Om ook zelf bij te dragen aan een oplossing voor het tekort aan IT'ers, is UWV Werkbedrijf gaan samenwerken met diverse hogescholen. Via Make IT Work kunnen werkzoekenden een omscholingstraject van 11 maanden volgen. Vanaf de zesde maand gaan ze dan aan de slag bij een werkgever, zo schrijft de Hogeschool van Amsterdam, één van de hogescholen die het traject aanbiedt. 

Voorheen moesten werkzoekenden een eigen bijdrage leveren voor het omscholingstraject. Daardoor was het voor UWV Werkbedrijf moeilijk om mensen te werven. Maar door de samenwerking is de eigen bijdrage voor kandidaten met een uitkeringssituatie komen te vervallen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in