Apple-topman moet getuigen in rechtszaak
Naast Apple worden ook andere technologiebedrijven zoals Adobe, Google, Intel en Intuit ervan beschuldigd dat zij federale antitrustwetten hebben overtreden. Ook mediabedrijven als Pixar (onderdeel van Walt Disney) en Lucasfilm zijn in de aanklacht opgenomen.
Afspraak niet onder elkaars duiven te schieten is illegaal
De bedrijven zouden met elkaar zijn overeengekomen dat ze geen personeel bij elkaar zullen werven. Volgens de klagers brengt dat de betrokken medewerkers in een ongunstige positie bij salarisonderhandelingen. Zij kunnen niet meer schermen met het argument dat ze een baan bij een ander technologiebedrijf aangeboden hebben gekregen.
De civiele zaak vloeit voort uit een schikking die de bedrijven al in 2010 met het ministerie van Justitie in Washington hebben getroffen. Justitie zei toen dat de bedrijven lijsten bijhielden van medewerkers bij concurrenten die ze niet mochten bellen om een baan aan te bieden. Zo’n afspraak belemmert de concurrentie en schaadt daarmee de werknemers, aldus Justitie.
In 2005 maakten topmanagers van Adobe en Apple al onderling afspraken waarbij ze ‘bel-me-niet’ lijsten aanlegden van elkaars medewerkers.
Steve Jobs wist ervan, dus Tim Cook waarschijnlijk ook
Rechter Koh zei gisteren dat Apple-oprichter Steve Jobs kopieën had gekregen van mailtjes over de verboden afspraken. Zij vond het moeilijk te geloven dat Tim Cook, indertijd operationeel directeur van Apple, niet van de zaak op de hoogte was.
Later deze maand moet ook Paul Otellini, de CEO van chipfabrikant Intel, als getuige opdraven. Bestuursvoorzitter Eric Schmidt van Google komt op 20 februari aan de beurt.
Advocaat betwist aanmelding als groepsrechtszaak
Volgens een advocaat die de aangeklaagde bedrijven vertegenwoordigt heeft de tegenpartij niet aangetoond dat werknemers in alle functies nadeel hebben ondervonden van de afspraken tussen de bedrijven. Dat zou betekenen dat de aanklacht zich niet leent voor een zogenoemde ‘class action suit’, een rechtszaak ten behoeve van een grote groep benadeelden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee