Atos vraagt loonoffer van medewerkers
Volgens een anonieme bron krijgen medewerkers die niet instemmen met de vrijwillige verlaging van hun loon te horen dat Atos zich beraadt op verdere stappen.
OR niet op de hoogte
De ondernemingsraad van Atos zou volgens de bron niet over het loonoffer dat van medewerkers wordt gevraagd zijn geïnformeerd. Een deel van de mensen die het verzoek hebben gekregen heeft inmiddels zowel de OR als de vakbonden op de hoogte gebracht van de gang van zaken.
Gerard van Hees, bestuurder van FNV Bondgenoten, bevestigt het verhaal van de anonieme bron. Volgens hem is medewerkers gevraagd om 10 tot 15 procent van hun salaris in te leveren. Vanmiddag zal Van Hees, nadat hij contact heeft gehad met Atos, een uitgebreidere reactie geven. Ook Atos is om een reactie gevraagd, maar die laat even op zich wachten.
Aino vroeg personeel ook loonoffer
Collectieve loonoffers worden doorgaans ingezet als laatste redmiddel door bedrijven die op omvallen staan. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij IT-dienstverlener Aino in 2002, dat van alle medewerkers een vrijwillige loonsverlaging van 20 procent vroeg. Hoewel de respons op het verzoek goed was, ging het bedrijf toch failliet.
Loonverzoek van HP werkte niet
Bij Atos Technology Services gaat het niet om een collectief loonoffer, maar om individuele verzoeken om salaris in te leveren. In 2009 vroeg HP wereldwijd de medewerkers vrijwillig een percentage van hun loon in te leveren. De oproep van topman Mark Hurd was geen succes. Naar verluidt ging slechts 1 procent van de medewerkers in Nederland akkoord met de loonsverlaging.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee