Cao-lonen ICT stijgen slechts fractie meer dan gemiddeld
Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van een jaar eerder ging het om een toename van 2,2 procent, gemiddeld genomen over alle sectoren. De loonstijging bleef boven de gemiddelde stijging van de consumentprijzen van 2 procent.
Met een gemiddelde toename van 2,9 procent stegen de lonen bij de overheid het hardst. Dat komt voornamelijk door afspraken over een hogere loonontwikkeling in het onderwijs en openbaar bestuur. In de particuliere sector was de stijging 2,1 procent, in de gesubsidieerde sector 1,5 procent.
Vakbond FNV noemt het een positieve ontwikkeling dat de cao-lonen zijn gestegen, maar vindt dat er nog wel wat bij mag. “Als je kijkt naar de economische groei en krapte op de arbeidsmarkt, dan zie je dat we de komende tijd moeten inzetten op 5 procent”, laat FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha weten aan het ANP.
Tegelijkertijd wijst hij erop dat een grote groep werknemers werkt met flexibele contracten die niet onder een cao vallen. Zij hebben volgens Boufangacha een minder sterke onderhandelingspositie, waardoor werkgevers de loonstijging in die contracten gemakkelijker kunnen drukken. De vakbond wil zich daarom inzetten voor meer vaste banen.
Grootste stijging cao-lonen in negen jaar
De loonstijging in het derde kwartaal van 2018 ligt ruim boven de piek in 2016, en is de grootste stijging sinds 2009. Op het niveau van de bedrijfstakken namen de lonen in het onderwijs het meest toe, namelijk met 3,2 procent. In de financiële dienstverlening stegen de lonen het minst (1,2 procent). De ICT – waar niet veel cao’s meer worden afgesproken – valt onder de bedrijfstak Informatie en Communicatie. De belangrijkste cao in deze hoek is die voor de hele bedrijfstak: de ICK-cao.
Uit de Salary Survey – het jaarlijkse beloningsonderzoek van AG Connect en Berenschot – bleek dit voorjaar al dat Nederlandse organisaties nog niet massaal de portemonnee trekken om IT’ers aan zich te verbinden. Gemiddeld kregen de ruim 2600 IT-professionals die deelnamen aan het onderzoek er het afgelopen jaar slechts 1,3% bij. Doordat de inflatie in dezelfde periode ook op 1,3% uitkwam, kwam de koopkracht voor ICT’ers precies op nul uit. En dat terwijl deze beroepsgroep in de krapste werknemersmarkt werkt van dit moment.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee