CBS: Aantal vacatures naar recordhoogte
Eind juni waren er 251.000 openstaande vacatures, een toename van 16.000 in het tweede kwartaal, meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt. Daarmee werd het vorige recordaantal van eind 2007 met 2.000 overtroffen.
Aan het eind van het tweede kwartaal van dit jaar stonden er 16.600 vacatures open in de informatie en communicatie, de branche waar ICT onder valt. Dat zijn 2000 vacatures meer dan in het kwartaal ervoor. Inmiddels groeit het aantal openstaande vacatures in ons land al vijf jaar elk kwartaal. Het laatste dieptepunt werd medio 2013 bereikt met 91.000 vacatures.
Vooral in de handel en de horeca is de vraag naar personeel sterk toegenomen. Ook in de zakelijke dienstverlening, het onderwijs en de industrie kwamen er meer vacatures bij. Alleen in de financiële dienstverlening was er in het tweede kwartaal sprake van een kleine afname.
Hoogste vacaturegraad in de ICT
Als gevolg van het oplopende aantal vacatures steeg de vacaturegraad, het aantal vacatures per duizend banen van werknemers, van 29 naar 31 in het tweede kwartaal. Een jaar geleden was dat nog 26 op de duizend banen. Nergens is de vacaturegraad zo hoog als in de ICT-branche – en dat is al vier jaar lang ieder kwartaal het geval. Eind juni waren er in deze bedrijfstak maar liefst 63 vacatures op duizend banen. Overigens zijn dat er wel 2 minder dan aan het einde van het eerste kwartaal. Hierna volgen de horeca en de bouw met elk 53 vacatures per duizend banen. De vacaturegraad is het laagst in het onderwijs, met bijna 16 vacatures per duizend banen.
Aantal werklozen daalt
Daarnaast daalde in het tweede kwartaal het aantal werklozen met 14.000 in ons land. Het totaal aan werklozen bedroeg, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 354.000 personen. Daarmee was 3,9 procent van de beroepsbevolking werkloos. Op het hoogtepunt in 2014 zat nog 7,8 procent van de mensen werkloos thuis. Sindsdien is de werkloosheid zeventien kwartalen op rij gedaald. De werkloosheid is nog wel hoger dan het laagste punt voor het begin van de crisis. In de tweede helft van 2008 ging het nog om 3,6 procent van de beroepsbevolking.
In het tweede kwartaal van 2018 was 31 procent van de werkloze 25- tot 45-jarigen een jaar of langer op zoek naar werk. Bij 45-plussers is het aandeel langdurig werklozen met 58 procent relatief hoog. Onder jonge werklozen (tot 25 jaar) was dit het laagst met 9 procent. Ook in de ICT zijn nog altijd relatief veel werklozen boven de 45 jaar oud en komen zij ondanks de enorme vraag naar ICT-personeel nog altijd moeilijk aan het werk, merkt het UWV.
Spanning neemt toe
De arbeidsmarkt is nu al drie kwartalen gespannen, concludeert het CBS. Een gespannen arbeidsmarkt betekent dat de vraag naar arbeid bovengemiddeld is en het beschikbare aanbod relatief laag. De spanning op de arbeidsmarkt is in het tweede kwartaal verder toegenomen. Tegenover elke openstaande vacature stonden gemiddeld 1,4 werklozen. Daarmee nadert de spanning die van 2008, toen er 1,3 werklozen waren per openstaande vacature.
Aantal banen blijft stijgen
In het tweede kwartaal van 2018 is het aantal banen met 52.000 toegenomen. Dit is het zevende kwartaal op rij dat het aantal banen met meer dan 50.000 toeneemt. Wel is de stijging nu wat minder groot dan in de voorgaande kwartalen. In deze cijfers zijn alle banen meegeteld, van werknemers en zelfstandigen, voltijd en deeltijd. Net zoals in de laatste jaren, kwam ook in het afgelopen kwartaal het grootste deel van de banengroei voor rekening van werknemers. Het aantal banen van werknemers steeg in het tweede kwartaal van 2018 met 48.000 tot 8 313.000. Daarnaast nam het aantal banen van zelfstandigen met 5000 toe tot 2 094.000.
In de bedrijfstak handel, vervoer en horeca steeg het aantal banen in het afgelopen kwartaal met 14.000 het meest. Deze bedrijfstak is goed voor een kwart van het totaal aantal banen. Ook in de ICT trok de werkgelegenheid verder aan (+2.000 banen).
Kijk hier voor alle tabellen die CBS voor het tweede kwartaal 2018 heeft samengesteld over de arbeidsmarkt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee