Overslaan en naar de inhoud gaan

De juiste motivatie

Een paar weken geleden zag ik onderstaande tweet voorbijkomen. Ik retweette de tweet met erbij de tekst dat ik dit eigenlijk wel een interessant en waardevol perspectief vond.
© Unsplash
Unsplash

Naar mijn smaak hebben we in de IT veel te vaak discussies over welke programmeertaal ‘het beste’ is: het efficiëntste, het mooiste of elegantste of het krachtigste.

Te weinig hebben we het, denk ik, over de economische waarde van programmeertalen zelf, en van het beheersen van talen. JavaScript en Python bijvoorbeeld zijn talen die de afgelopen jaren sterk gegroeid zijn. Om meerdere redenen natuurlijk, maar onder andere doordat het makkelijk is om er een baan mee te vinden. Dat is waarom ik bovenstaand perspectief waarde vond toevoegen.

Te weinig hebben we het, denk ik, over de economische waarde van programmeertalen zelf, en van het beheersen van talen

De commentaren in Twitter op mijn tweet waren onverwacht negatief. De maker van een bekende programmeertaal bijvoorbeeld reageerde dat programmeertalen helemaal niet bedoeld zijn om geld te verdienen, maar bedoeld zijn om jezelf op een creatieve manier mee uit te drukken. Dit deed me denken aan gesprekken die we soms op de universiteit hebben over de redenen waarom studenten informatica komen studeren. Tegenwoordig, vinden sommige collega’s, komen er veel te veel studenten informatica studeren zodat ze later een grote kans hebben op een goede baan. Dat is niet de ‘juiste’ motivatie! Je moet programmeren kiezen omdat je het vakgebied interessant vindt, anders hoor je bij ons niet thuis. Het is grappig welke redenen we als vakgebied accepteren als motivatie. Als je als kind rechten of medicijnen wilt studeren omdat je denkt daarmee later een fijne boterham te kunnen verdienen, vindt niemand dat raar. Ook niet trouwens als je motivatie is dat je met die studies mensen zou kunnen helpen of de wereld kunt verbeteren. Dat kan en past allemaal prima.

Je moet programmeren kiezen omdat je het vakgebied interessant vindt, anders hoor je bij ons niet thuis

Anders is het bij informatica (en veel andere bètastudies ook). Liefde voor het vak is voor velen de enige goede reden, en liefst had je dat ook al een beetje vroeg moeten weten. Programmeren om het geld, of voor een betere wereld, dat is maar gek!

Dit levert een schitterend soort paradox op voor een opleiding die jaar op jaar in de top 10 staat van opleidingen met de meeste baanzekerheid. Je mag die baan dus wel gewoon krijgen, als je er verder maar je mond over houdt tijdens je studie.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maartnummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in