Overslaan en naar de inhoud gaan

Een marathon

Augustus 2020, we zaten middenin een lockdown. Ik werkte inmiddels vier maanden thuis en ondersteunde 400 IT consultants die van het ene op het andere moment volledig thuis moesten werken. Dat betekende 300 hulpvragen per dag, gestresste collega's met kinderen die met gestresste kinderen in video calls zaten, zorgen om mijn ouders en meer tijd alleen dan dat ik als single toch al heb.
Hoge werkdruk
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Ik ga goed op adrenaline en ik hou van alleen zijn. Mijn baan stond niet onder druk en niemand in mijn directe omgeving was erg ziek geweest. Maar na vijf maanden ging het lampje uit. En aan. Ik was al die tijd aan het sprinten.

Maar dit was geen sprint, het was een marathon. Tijd om een snelheid te zoeken die daar bij paste.

Voor mij kwam de trigger voor dit besef tijdens een corona lockdown. Maar veel mensen, zeker in de IT en consultancy wereld waar ik inmiddels 20 jaar rondloop, sprinten hun hele leven. Altijd gehaast, onderweg naar het einde van een werkdag, het weekend, de vakantie, of je pensioen. Wat levert die haast op?

Oké, je krijgt waarschijnlijk iets meer gedaan onderweg. Maar hoe belangrijk is dat? Weet je aan het einde van je carrière nog dat je dat ene rapport toch voor het weekend hebt ingeleverd, dat je nog een extra meeting in je toch al overvolle dag hebt weten te proppen, of dat je geen training hebt overgeslagen ook al was je eigenlijk te moe?

Hoeveel je ook werkt, er is altijd meer werk. Als je ’s avonds die ene email nog stuurt, heb je er waarschijnlijk de volgende ochtend alweer één terug.

Wat mij helpt is om voor het begin van de week mijn belangrijkste prioriteiten op te schrijven en te zorgen dat daar tijd voor gereserveerd is in mijn agenda. Daarnaast zorg ik dat er twee of drie blokken per dag in mijn agenda staan om emails te beantwoorden. Doe ik dat niet, dan kan het zomaar gebeuren dat mijn agenda gedurende mijn werkdag vol staat met meetings en calls en dat het “echte” werk tot ’s avonds blijft liggen.

Als hardloper weet ik dat te lang te snel lopen betekent dat ik onderweg de man met de hamer zou kunnen tegenkomen. Dat voelt zowel fysiek als mentaal vervelend en het leidt zelden tot een goed resultaat. Om succesvol te zijn en gezond te blijven moet ik mijn krachten verdelen. En jij ook.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (januari 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in