Overslaan en naar de inhoud gaan

Ester Schops blik op 2014: Mismatch ICT-arbeidsmarkt steeds groter

Op dit moment telt ons land nog altijd 17.207 werkloze IT-professionals. Dat zijn er zelfs ruim 1500 meer dan een jaar terug, blijkt uit gegevens van het UWV Werkbedrijf.
Klaslokaal
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Tegelijkertijd blijkt uit allerlei rapporten dat de vraag naar hoogopgeleide ICT’ers, en in het bijzonder naar programmeurs, hard oploopt. In het rapport ‘Sectoren in beeld’ dat UWV eerder deze maand heeft gepubliceerd, wordt de ICT-sector bestempeld als groeisector. Niet alleen zijn er veel ICT-vacatures in de ICT-sector zelf, ook de overheid heeft nu al moeite met het vervullen van ICT-functies en dit zal de komende jaren alleen nog maar een nijpender probleem worden, waarschuwt de uitkeringsinstantie.

Het UWV denkt verder dat de positie van laagopgeleiden als gevolg van technologische ontwikkelingen en hevige concurrentie op de arbeidsmarkt verder in het gedrang zal komen. Opvallend is wel dat het aantal werkloze ICT’ers op hbo-niveau het sterkst vertegenwoordigd is. Op dit moment telt ons land 10.580 werkloze hbo-ICT’ers, 6.379 werkloze mbo-ICT’ers en slechts 248 werkloze automatiseerders met een afgeronde academische opleiding.

Werkgelegenheidsgroei gaat naar zzp'ers

UWV verwacht dat ruim de helft van de werkgelegenheidsgroei de komende jaren gaat naar zzp’ers en uitzendkrachten. Het aandeel van de zogeheten flexibele schil bij bedrijven zal komende jaren naar verwachting dus groter worden. Uit de IT-Contracts’Flex-index blijkt dat de vraag naar interim IT’ers vorige maand op het hoogste punt staat sinds begin dit jaar. Vooral de vraag naar projectmanagers en IT-managers stijgt. Ook de vraag naar ontwikkelaars blijft onverminderd hoog. Beschikbare ontwikkelaars zijn echter zeer schaars, net als netwerk- en storage-­techneuten.

Daarnaast klagen veel werkgevers dat de kloof tussen onderwijs en praktijk steeds groter wordt, met name door de opmars van technologische ontwikkelingen als cloud, virtualisatie, mobile en big data, waar nog weinig aandacht voor bestaat in de collegebanken. Dit vereist andere vaardigheden van IT-personeel. Dit betekent dat werkgevers nieuw personeel vaak niet direct in kunnen zetten en eerst tijd en geld moeten inruimen voor het zelf bijspijkeren van hun personeel op hetgebied van IT- en bedrijfskennis, maar ook op het gebied van softskills.

Onvoldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar

UWV vreest bovendien dat er onvoldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is op het moment dat de economie blijvend aantrekt en vergrijzing leidt tot het vertrek van ervaren vakmensen. Het dringt er dan ook op aan dat werkgevers en werkzoekenden snel deze knelpunten snel oplossen met behulp van actief arbeidsmarktbeleid. Klein lichtpuntje is dat het animo voor het volgen van een ICT-opleiding wel weer in de lift zit. Al duurt het nog minimaal vier jaar voordat het effect merkbaar wordt op de arbeidsmarkt en verwacht branchevereniging Nederland ICT dat tegen de tijd de vraag vele malen groter zal zijn dan het aanbod.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in