EU zet Nederlandse IT-omscholingstrajecten in de spotlight
De EC hoopt door het onder de aandacht brengen van succesvolle (om)scholingsprojecten andere landen te inspireren om voortvarend aan de slag te gaan met het bijbrengen van digitale vaardigheden aan hun inwoners. De projecten kunnen worden gekopieerd en waar nodig aangepast aan lokale behoeftes en omstandigheden, zodat niet iedere keer het wiel opnieuw hoeft te worden uitgevonden. “Het tekort aan mensen met digitale vaardigheden geldt voor de hele regio, dus we kunnen het beste de goede ideeën bij elkaar afkijken en overnemen”, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. Er kan hierbij een financiële bijdrage worden aangevraagd via het European Social Fund.
Make IT Work
Het gaat onder meer om Make IT Work, het omscholingsproject aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), dat samen met ICT-bedrijven en de gemeente Amsterdam (werkloze) hoogopgeleiden zonder specifieke ICT-achtergrond omschoolt naar een carrière in de ICT. Volgens de cijfers van de Amsterdam Economic Board staan er op dit moment zo'n 12.000 ICT vacatures in de Metropoolregio Amsterdam open. De vacatures zijn door het tekort aan ICT’ers steeds moeilijker in te vullen. Tegelijkertijd staan er nog altijd duizenden werkloze ICT’ers ingeschreven bij het UWV.
Binnen het onderwijsprogramma van Make IT Work is er aandacht voor ontwikkeling van IT-kennis en –vaardigheden op het gebied van Software Engineering (in de media), Cyber Security en Business Analytics (sinds februari 2018). “We zijn omtzettend trots dat we door de EC in de lijst met best practices zijn opgenomen”, reageert Baukje Vetter van Make IT Work. Kandidaten worden voorafgaand aan het traject gekoppeld aan een werkgever, waar de studenten na een verkort en intensief opleidingstraject aan de slag gaan.
MediaMasters
Een ander Nederlands traject dat een plekje in de lijst met goede voorbeelden, samengesteld door de Europese Commissie wist te bemachtigen, is MediaMasters. Bij dit project is een game ontwikkeld dat jonge mensen op een leuke, laagdrempelige manier leert verantwoordelijk om te gaan met online media en de digitale vaardigheden vergroot. MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net, het Nederlands netwerk voor mediawijsheid, opgericht op initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Mediawijzer.net heeft als doelstelling om de mediawijsheid van kinderen van 0-18 jaar te bevorderen en wordt aangestuurd door vijf organisaties: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Koninklijke Bibliotheek, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en NPO.
De lijst bevat verder de volgende projecten:
- Biblionet in Roemenië Hierbij zijn bibliotheken omgetoverd tot digitale hubs voor lokaal gebruik. Hierbij is er ook aandacht voor het trainen van bibliotheekpersoneel op ICT-gebied.
- Digilyftet in Zweden Deze pilot richt zich op het mkb in de sector industrie, om zo met behulp van ICT beter te kunnen concurreren en groei te realiseren.
- IT for SHE in Polen Dit project richt zich op het enthousiasmeren en begeleiden van meer vrouwen in ICT-studies en -beroepen.
- Italian Union of Chambers of Commerce in – uiteraard – Italië Unioncamere heeft een e-Gov training en certificeringsschema gelanceerd voor personeel van lokale kamers van koophandel.
- Rails Girls Sofia in Bulgarije Ook dit project richt zich specifiek op vrouwen. Zo is er een community opgericht, worden er gratis workshops aangeboden en zijn er studiegroepen ingericht om vrouwen en meisjes de basisbeginselen bij te brengen van programmeren voor het web en leren ze hun eigen projecten op te zetten.
- Refugeeks in Frankrijk Dit programma biedt speciale web developer trainingen voor vluchtelingen waardoor ze beter beslagen ten ijs komen op de arbeidsmarkt en beter integreren in de samenleving.
- School of Data Dit is een wereldwijd netwerk van individuen en organisaties die mensen trainen op het gebied van effectief datagebruik.
Kijk hier voor de pagina van de Europese Commissie over de best practices op het gebied van digitale vaardigheden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee