Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Omscholing moet hoger op de agenda’

Het groeiende personeelstekort belemmert met name ondernemers in de IT en Zakelijke dienstverlening in hun groei. Het belangrijk knelpunt op de IT-arbeidsmarkt is de mismatch. Volgens ABN AMRO wordt het hoogtijd dat IT’ers zich opnieuw uitvinden.
online leren, e-learning

In bijna alle sectoren zijn werkgevers naarstig op zoek naar geschikt personeel, vooral IT’ers zijn veelgevraagd, bleek onlangs maar weer eens uit de sectorprognoses 2018/2019 van ABN AMRO. Ook de komende twee jaar blijft de vraag naar IT-personeel hoog, wat de economische groei blijft afremmen, meldt de bank in een recent verschenen rapport.

Het belangrijkste knelpunt is de mismatch tussen vraag en aanbod. Zo staan IT-vacatures steeds langer open, maar is de werkloosheid onder IT-professionals nog altijd niet onder de 11.000 gezakt, bleek vorige week nog uit gegevens van UWV.

De sector Technologie, Media & Telecom (TMT), zoals ABN AMRO die hanteert, laat als geheel een iets bovengemiddelde groei zien ten opzichte van andere sectoren. In 2017 groeide de toegevoegde waarde van de sector met 3% en voor de IT-branche is dit zelfs 7%. ABN AMRO verwacht eenzelfde groeipercentage in 2018. In 2019 neemt de groei, net als de rest van de Nederlandse economie, iets af, verwacht de bank.

IT-branche sterkst groeiende branche

Maar er zijn sterk uiteenlopende groeicijfers per subsector van TMT. Veel branches binnen TMT profiteren niet van het gunstige economische getij, waaronder drukkerijen, uitgevers, de telecombranche en radio-en televisieomroepen. De groei van de TMT-sector is vooral te danken aan de IT-branche. Deze is al jaren een van de sterkst groeiende bedrijfstakken, niet alleen binnen de sector, maar ook van de gehele Nederlandse economie.

‘Aan de ene kant zien we branches die het door digitalisering moeilijk hebben; aan de andere kant staat de IT-branche die juist de digitalisering van de economie mogelijk maakt en sterk groeit’ schrijft de bank in het brancherapport.

Tekort aan IT’ers

De economische groei in Nederland zorgt voor tekorten op de arbeidsmarkt. In de TMT-sector merken ondernemers dat het steeds moeilijker wordt om aan geschikt personeel te komen. Maar liefst 22% van de TMT-ondernemers ervaart dit als een belangrijke belemmering, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook hier zien we de kloof tussen de branches die niet kunnen profiteren van het economische klimaat en de IT-branche. Zo noemt bij de radio-en televisieomroepen slechts 1,6% van de ondernemers 'personeel' als een belemmering en in de telecombranche 2%, terwijl dit bij de IT-branche maar liefst 29% is.

ABN AMRO verwacht dat dit probleem de komende jaren groter wordt. ‘De IT-branche blijft bovengemiddeld groeien en door de voortgaande digitalisering neemt ook in andere sectoren van de economie de vraag naar gekwalificeerde IT’ers toe.’

Wanneer komen de robots?

Waar nog niet zo lang geleden werd geroepen dat robots ‘onze’ banen gaan inpikken, lijkt dit voorlopig niet het geval, concludeert ABN AMRO in hetzelfde rapport. De vraag is volgens de bank meer: wanneer komt die robot? Want het aantal banen neemt toe.

Verder denkt ABN AMRO dat het oplossen van de mismatch de grootste uitdaging wordt. “Een magazijnmedewerker bij Amazon die zijn baan verliest vanwege automatisering, kan eenvoudigweg niet zonder opleiding programmeur worden bij het techbedrijf. Terwijl dat beroep tekorten heeft. Mensen moeten dan ook de mogelijkheid krijgen en nemen zichzelf om te scholen”, schrijven de onderzoekers.

Steeds meer bedrijven transformeren in IT-bedrijven en de technologische vernieuwing vraagt om andere profielen, benadrukt ABN AMRO. “Dat maakt het meer dan ooit noodzakelijk voor werknemers zichzelf opnieuw uit te vinden om aansluiting te blijven houden met de arbeidsmarkt. Werkgevers die de tekorten niet kunnen opvullen zoeken al buiten de landsgrenzen.” Een goed voorbeeld hiervan is ASML, dat het afgelopen jaar van de 2500 nieuwe werknemers 60% uit het buitenland haalde. Volgens CEO Peter Wennink is de Nederlandse vijver van technici vrijwel leeggevist.

De sterke groei van ASML geeft volgens de analisten van ABN AMRO een impuls aan andere bedrijven in de keten, zoals toeleveranciers en distributeurs. Ook zij zullen meer gespecialiseerd personeel nodig hebben. Door de toegenomen vraag zullen daar de lonen stijgen, waardoor professionals meer te besteden hebben en meer producten en diensten aan zullen schaffen, waardoor de werkgelegenheid ook elders groeit. In vrijwel alle sectoren, ontstaat door dit sneeuwbaleffect meer vraag naar personeel.

Lang niet al het werk is robotproof

Robots of slimme software pakken een deel van dit werk op. Zo worden de gasten van het Hilton al verwelkomd door robotconciërge Connie. Maar lang niet al het werk is ‘robotproof’, waarschuwt ABN AMRO. Vaak worden alleen delen van een baan geautomatiseerd. “Werkgevers zullen bij de keuze tussen een robot of een personeelslid van vlees en bloed afwegen wie of welke het meest efficiënt en effectief is. Zolang de salarissen in deze dienstverlenende sectoren relatief laag blijven, loont het minder te investeren in slimme software die de mens vervangt. Tot die tijd blijft de vraag naar personeel hoog. Dat zet de komende twee jaar een rem op de groei, hoe mooi die ook is”, concluderen de analisten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in