Overslaan en naar de inhoud gaan

Freelancende IT’er wil best terug in loondienst

De schaarste aan IT-personeel zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven moeite hebben om hun business draaiende te houden. Slechts een op de vijf IT-vacatures kan momenteel vervuld worden door een IT’er die actief op zoek is naar werk. Daarom moeten werkgevers op een andere manier op zoek naar nieuw talent.
mobiel werken
© Pixabay
Pixabay

Een van de mogelijkheden voor werkgevers in die zoektocht naar IT-personeel is om op zoek te gaan naar freelancende IT’ers. Met name onder senior zzp’ers is een groot deel bereid om weer in loondienst te gaan werken. Dat blijkt uit recent onderzoek van Intelligence Group en Sterksen.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal IT'ers in loondienst is toegenomen, terwijl het aantal zzp’ers binnen de IT-sector is gedaald. Uit het hierboven genoemde onderzoek blijkt dat 35.500 senior IT’ers die momenteel voor zichzelf werken open staan voor een IT-baan in loondienst. Dat komt neer op 54% van de senior ZZP IT’ers.

Redenen om voor senior IT'er te gaan

Vergeleken met vorig jaar zien we dat het aantal vacatures dat is gericht op junioren en medior IT’ers extreem is toegenomen. Vooral de recruiter die op zoek is naar een senior IT’er heeft een kans van slagen (zie infographic hieronder). Voor elke actief zoekende junior IT’er zijn er 25 vacatures, voor medior IT’ers zijn er 15 vacatures en voor een senior IT’er is er maar één vacature.

De verhouding tussen vraag en aanbod voor een junior of medior IT’er is volgens de onderzoekers ‘buitengewoon scheef’. “Een senior IT’er heeft veel ervaring (meer dan tien jaar) en daarmee halen werkgevers de nodige kennis en kunde in huis”, licht een woordvoerder toe. Dat maar weinig werkgevers daar tot nu toe toe bereid zijn, schreven wij eerder al.

Oudere IT’ers die zonder baan zijn komen te zitten, komen maar heel moeilijk weer aan het werk. Dat blijkt ook wel uit de reacties van lezers onder bovengenoemd artikel. Rio Hartono stelt bijvoorbeeld dat wordt aangenomen dat oudere werknemers duurder zijn dan jongere. “Daarnaast hebben vaak jonge mensen de leiding in IT-bedrijven. Zij nemen liever een pasafgestudeerde mbo'er/hbo'er dan een 50+ wo'er met vele jaren ervaring.” Hij heeft het gevoel dat die jarenlange ervaring nadelig werkt voor ouderen. “Ik heb slechte ervaring bij sollicitatiegesprekken met jonge interviewers. Als je vertelt over je ervaringen worden ze niet enthousiaster. Integendeel, ze worden er stil van. Het voelt altijd alsof wij, ouderen, niet goed worden begrepen of ze willen ons niet begrijpen. Ik werd dus altijd afgewezen.”

Steeds afgewezen

Oscar Sneep is 53, met 28 jaar IT-ervaring, in verschillende rollen. Sinds hij in de WW is gekomen is solliciteren ‘al dik 2 jaar een soort full time job’, naast korte tijdelijke projecten. “Ik word wel af en toe uitgenodigd voor een gesprek - en bij informatieanalist-vacatures zelfs vrij vaak – en de gesprekken lopen ook vrijwel altijd goed en prettig, maar zelfs als de match qua ervaring en kennis vrijwel compleet is, dan nog word ik tot nu toe steeds weer afgewezen. Meestal gebeurt dat met ‘nogal standaard’ redenen of zelfs vrij holle, betekenisloze redenen (‘Je bent te hoog opgeleid’; ‘Bij ons bedrijf heerst een andere dynamiek’, ‘Je bent een hele goede kandidaat, maar je hebt de pech dat we net na jou een nóg betere hebben gesproken’; ‘In ons bedrijf loopt besluitvorming toch echt anders dan bij al jouw eerdere werkgevers’, et cetera. En als ik dan doorvraag wordt het steeds vager... Ben er inmiddels van overtuigd dat ze van alles verzinnen, gewoon om dat ze leeftijd niet mogen noemen. Onbegrijpelijk dat er, met zo'n tekort aan IT'ers, toch zó weinig gedaan wordt om deze impasse te doorbreken.”


Bron: Intelligence Group/Sterksen

Bijna 1 op de 4 IT’ers wordt nooit benaderd

Volgens de onderzoekers van Intelligence Group en Sterksen is er inderdaad nog steeds een groep, met name ervaren IT’ers, die nooit wordt benaderd door recruiters. Van deze groep (23%, van de totale groep IT’ers) is dat maar liefst 22%. “Hier ligt voor werkgevers een enorme kans, vooral door anders te zoeken. Niet in bestaande kanalen, zoals LinkedIn, Githup of Stackoverflow maar door het gebruiken van andere instrumenten; zoals webinars, whitepapers, events en referral activiteiten”, aldus een woordvoerder.

Driekwart van de IT’ers staat namelijk wèl open om benaderd te worden voor een baan. Senior IT’ers worden het liefst benaderd via e-mail. Ook staan zij meer open om face to face benaderd te worden dan junior en medior IT’ers, daarna volgen LinkedIn en face to face.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in