Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Geen donkere wolken boven ICT-arbeidsmarkt’

iSense ziet ‘tot op de dag van vandaag’ een licht stijgende vraag naar ICT-professionals. “Dit komt terug in de cijfers van Jobfeed en in het aantal bemiddelingen dat wij doen”, aldus managing partner Vikram Kapoor. Volgens hem is er sprake van een relatief stabiele vraag naar ICT’ers. Alleen in de vraag naar analisten was het afgelopen kwartaal een duidelijk stijgende lijn te onderscheiden. Maar ook de vraag naar testers en account managers steeg in het derde kwartaal licht.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De meeste vraag is er naar programmeurs, al liep de vraag wel iets terug ten opzichte van het tweede kwartaal. Zo’n 32 procent van alle ICT-vacatures is bedoeld voor programmeurs. Java is de meest gevraagde programmeertaal (30 procent), op de voet gevolgd door PHP (29 procent) en .NET (24 procent). Daarnaast valt nog eens 17 procent van de vacatures voor programmeurs buiten de hiervoor genoemde talen.

Meeste ICT'ers op comfortable stoel

“De grote vraag naar ICT-professionals in combinatie met het magere aanbod, als gevolg van de toenemende vergrijzing en de geringe toestroom van nieuwe intreders, betekent dat veruit de meeste ICT’ers op een comfortabele stoel zitten. Hoe krom het ook klinkt, de kans is aanwezig dat wij zelfs in een ‘recessie’ te maken gaan krijgen met een markt waarin de kandidaten de spelregels bepalen”, zegt Kapoor.

Salaris nog altijd het belangrijkst

Uit het onderzoek blijk dat 12 procent van de ICT’ers actief op zoek is naar een (nieuwe) baan; nog eens 47 procent is latent op zoek. Het belangrijkste vinden professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging allereerst goede arbeidsvoorwaarden (met name de leasewagen, bonussen en laptop en mobieltje van de zaak), flexibele werktijden en opleidingsmogelijkheden. De mogelijkheid om thuis te kunnen werken wint aan belang. 46 Procent van de ICT’ers noemt dit een belangrijke afwegingsfactor.

Amsterdam is goed voor een kwart van alle openstaande ICT-vacatures in Nederland, gevolgd door Utrecht (13 procent), Den Haag (12 procent) – dat het aandeel zag dalen, vanwege de sterk teruglopende vraag naar ICT’ers bij de overheid – en Amersfoort en Rotterdam (beide 8 procent).

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in