Google zet rem op personeelsgroei, net als meer techbedrijven
De rem wil overigens niet zeggen dat vacatures voor essentiële functies - nodig om op de belangrijkste marktkansen in te kunnen springen - niet worden ingevuld. Vacatures voor die functies mogen wel ingevuld worden. De rest van dit jaar plus heel komend jaar legt Google's moederbedrijf het accent op engineering, technische en andere kritieke functies. Dit staat in de interne memo die in bezit is van The Verge.
Topman Pichai zegt dat in het tweede kwartaal van dit jaar 10.000 nieuwe mensen aan de slag zijn gegaan. Daarbovenop komt nog eens een flink aantal dat al is aangenomen, maar die mensen beginnen pas in het derde kwartaal vanwege het opleidingenseizoen. "Vanwege het inhuurproces tot dusver, gaan we het aannametempo verlagen", geeft Pichai als verklaring. Dat betekent dat het aantal open posities per team wordt verminderd de komende maanden, waarbij overigens niet wordt uitgesloten dat die toch opnieuw in het vierde kwartaal beschikbaar komen.
Er is dus geen sprake van een ontslagronde, maar sommige projecten zullen onherroepelijk vertraging op gaan lopen.
Botte bijl komt uit de kast
Alphabet is niet de eerste techgigant die eens kritisch naar het personeelsbeleid kijkt. Zo hanteerde Meta vorige week een minder sociale aanpak, meldt The Register. Maher Saba, de vice-president voor remote presence and engineering van het bedrijf, heeft managers al in een memo gevraagd namen te noemen van teamleden die onderpresteren. "Zij zijn niet degenen die we nodig hebben, zij laten dit bedrijf in de steek. Als manager kun je niet toestaan dat iemand neutraal of negatief is voor Meta." Door mensen selectief te ontslaan op basis van prestaties en ze door de achterdeur te laten vertrekken, hoeft het bedrijf geen formele massaontslagprocedure te starten.
Techreus Microsoft koos wel voor die route en kondigde deze week een ontslagronde aan. Daarbij zien zo'n duizend werknemers hun baan in rook opgaan.
Het lijkt erop dat deze bedrijven al voorsorteren op een mogelijke recessie en orde op zaken willen stellen na de sterke personeelsgroei tijdens en in de nasleep van de corona-pandemie.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee