Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote kwaliteitsverschillen bij ICT-studies

Dat blijkt uit de Keuzegids hbo Voltijd 2013, die vandaag is uitgebracht door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie in Leiden. De gids neemt jaarlijks de kwaliteit van hbo-opleidingen onder de loep, voor scholieren die binnenkort een studiekeuze moeten maken. De uitgave bevat actuele informatie over toelatingseisen en baankansen na de studie en een vergelijking van alle opleidingen per vakgebied.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Voor de kwaliteitsvergelijking van opleidingen gebruikt de redactie van de gids drie soorten gegevens: statistieken over studiesucces, expertoordelen uit de accreditatie van opleidingen en de oordelen van studenten in het kader van de Nationale Studenten Enquête.

Informatica: keuze is reuze, maar grote verschillen

De hbo-opleiding informatica kan op meer dan twintig plaatsen worden gevolgd. Bij Business IT & Management (BIM) is er iets minder keuze, maar volgens de makers van de Keuzegids is er altijd wel een hogeschool in de buurt die de studie aanbiedt.
De beste informatica-studie is hbo-ict van de Hogeschool Zeeland. Gemiddeld hebben studenten een 8,4 over voor deze opleiding. Vooral de docenten, toetsing en vaardigheden krijgen veel lof toegeschoven. Sinds dit studiejaar is er op de Hogeschool Zeeland overigens geen sprake meer van aparte informatica-opleidingen, maar van één gezamenlijk programma hbo-ict. Het eindoordeel is gebaseerd op de oude opleidingen informatica en bedrijfskundige informatica. Vooral laatstgenoemde studie kreeg veel waardering van studenten.

De op een na beste informatica-opleiding staat in Den Bosch. Avans Hogeschool scoorde een 8,2 als gemiddeld rapportcijfer. Studenten zijn vooral erg te spreken over het studieprogramma, de toetsing en de docenten. Een groep van zeven opleidingen volgt op korte afstand, met eindcijfers tussen de 7,4 en 6,6. Dit zijn met name kleinere opleidingen, met alleen Zwolle Windesheim met meer dan 100 eerstejaars. Daarna volgt de middenmoot, waar slechts hier en daar een ‘goed’ wordt gehaald, maar vooral ‘redelijk’ en hier en daar zelfs ‘slecht’.

De zwakste informatica-opleidingen concentreren zich in het midden en westen van het land. Zes informatica-opleidingen scoren onder het gemiddelde, waarbij opvalt dat de waardering voor het docentencorps laag is. De Hogeschool Leiden is de hekkensluiter, waar vooral het programma, de docenten, het aanleren van beroepsvaardigheden en de voorbereiding op werk als onvoldoende worden bestempeld. Opvallend genoeg zijn de deskundigen - experts uit de accreditatie van opleidingen - juist erg te spreken over deze opleiding.

Business IT & Management

De beste opties voor de opleiding Business IT& Management (BIM) zitten in Zoetermeer (Haagse Hogeschool) en Leeuwarden (NHL). De beste BIM-opleiding (Zoetermeer) kreeg een 7,0, de nummer twee (Leeuwarden) moest het doen met een 6,6. Bij de laatstgenoemde opleiding is de eerstejaarsuitval erg hoog. De totaalscores liggen lager dan bij de informatica-opleidingen, maar zware afraders zijn hier volgens de makers van de Keuzegids niet. De opleiding aan de Hogeschool Utrecht kreeg slechts een 4,8. Studenten die deze opleiding volgen hebben de meeste kritiek op de voorbereiding op de loopbaan. Bij de hekkensluiters valt verder vooral Arnhem op, dat op veel punten onvoldoende scoort bij de studenten, maar een plus kreeg van de experts.

Technische Informatica

Technische Informatica kent vier toppers: Hogeschool Zuyd in Heerlen, Avans in zowel Den Bosch als Breda en Windesheim in Zwolle. De kwaliteit van de technische informatica studies loopt uiteen van excellent tot zwaar onder de maat. Een veel voorkomend probleem is het afstuderen: het eerste jaar is vaak nog wel te doen, maar bij veel hogescholen lukt het studenten niet om binnen vijf jaar hun diploma te halen. Vier hogescholen scoren een onvoldoende voor hun Technische Informatica-opleiding: Saxion in Enschede, de Haagse Hogeschool in Delft, Inholland in Alkmaar en de Hogeschool Utrecht. De twee laatstgenoemde opleidingen krijgen zelfs kritiek op vrijwel alle beoordeelde kwaliteitsaspecten.

Arbeidsmarktperspectieven

Verder staat in de Keuzegids dat het bruto maandsalaris van een pasafgestudeerde informaticus 2465 euro bedraagt, waarmee het samen met de technische studies tot de hoogste onder hbo-afgestudeerden hoort. Maar liefst 93 procent van de afgestudeerden heeft werk op niveau gevonden. Maar de verwachtingen voor de lange termijn zijn minder goed. Zo is de baankans tot 2016 volgens de samenstellers van de gids ronduit slecht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in