Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei-wetenschappers 'ontkomen' aan ban

Vakorganisatie IFIP (de International Federation for Information Processing) heeft een eigen koers gevaren door wetenschappers in dienst van Huawei níet in de ban te doen. De in Oostenrijk gevestigde internationale organisatie heeft het 'voorbeeld' van de IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) vermeden. Die in de VS gezetelde vakorganisatie heeft Huawei-onderzoekers namelijk uitgesloten van peer-review werk, maar is daar ijlings weer op teruggekomen.
Verkeerslichten
© Shutterstock
Shutterstock

Het onafhankelijke IFIP, dat in 1960 onder UNESCO-auspiciën is opgericht, is niet eens 'begonnen' aan een ban op Huawei-wetenschappers. Deze vakorganisatie voor professionals in de informatie- en communicatietechnologie telt meer dan een half miljoen leden en heeft banden met meer dan vijftig nationale en internationale wetenschappelijke gemeenschappen en associaties. In technische commissies en werkgroepen worden technologieën en standaarden besproken en bepaald. Het bereik van IFIP omvat ook wetenschappers uit onderwijs én bedrijfsleven, inclusief dus telecomgigant Huawei.

Voldoen aan VS-regels

De IEEE is een vergelijkbare organisatie die met zo'n 423.000 leden in meer dan 160 landen soortgelijke activiteiten ontplooit. Het omschrijft zichzelf als "de vertrouwde 'stem' voor engineering, computing en technologie-informatie over de hele wereld". Qua vertrouwen is er nu net sprake geweest van een breuk naar wetenschappers toe. Vanwege de Amerikaanse overheidsban voor export naar en samenwerking met het Chinese Huawei had de IEEE een stop gezet op bepaalde activiteiten met werknemers van het in de Verenigde Staten gebande bedrijf.

De IEEE verklaarde dat het moet voldoen aan Amerikaanse overheidsregulering en dat dus bepaalde aspecten van het publiceren van wetenschappelijke peer-reviews niet meer mogelijk was voor Huawei-werknemers. Het betrof hierbij geen volledige ban door de IEEE, want lidmaatschap, deelname aan stemmingen, toegang tot IEEE-informatie, het indienen van technische papers, en andere publieke zaken bleven toegankelijk. In academische kringen, met name in China, heeft de maatregel van de IEEE tot flinke ophef geleid. Professors van topinstituten zoals Haixia Zhang van de Peking University hebben hun lidmaatschap opgezegd, wist TechCrunch te melden.

Verduidelijking verschaft

Enkele dagen na deze verklaring is de IEEE er op teruggekomen: de opgelegde beperkingen voor peer-review en redactioneel werk zijn opgeheven. Dit nadat het Amerikaanse ministerie van Handel verduidelijking heeft verschaft, op verzoek van de Amerikaanse vakorganisatie. "Alle IEEE-leden, ongeacht hun werkgever, kunnen blijven participeren in alle activiteiten van de IEEE", aldus de nieuwe verklaring. De initieel opgelegde ban was om de eigen leden en vrijwilligers te behoeden voor juridische risico's, legt de IEEE uit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in