Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkdruk onder IT’ers blijft hoog door onderbezetting en onrealistische planningen

IT’ers blijven klagen over de hoge werkdruk in hun vakgebied. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van de Salary Survey, die op dit moment door AG Connect en Berenschot wordt uitgevoerd. Ruim 43% van de eerste respondenten vinden de werkdruk (te) hoog.

werkdruk, overbelasting
Shutterstock.com

Daarmee blijft de stand van zaken rond de werkdruk vergelijkbaar met eerdere jaren, suggereren deze eerste tussentijdse resultaten. Vorig jaar gaf namelijk nog 48% van de respondenten aan dat de werkdruk (te) hoog was.

Dit jaar vindt respectievelijk 38,8% de werkdruk hoog en 5,4% de werkdruk te hoog. Slechts 3,3% ervaart een lage werkdruk, aldus de voorlopige resultaten van de Salary Survey 2024.

Tekort aan IT’ers

Het personeelstekort blijft de voornaamste boosdoener, geven de respondenten aan. Van de respondenten die de werkdruk te hoog vinden, zegt ruim 83% dat dit te maken heeft met onderbezetting door te weinig collega’s. Dit wordt ook aangegeven door 61,1% van de respondenten die de werkdruk hoog vinden (maar dus niet te hoog).

Hoe ervaar jij de werkdruk?

De 25e editie van de Salary Survey loopt nog, wat betekent dat deze cijfers nog kunnen veranderen. Hoe ervaar jij de werkdruk? Ligt deze hoog in jouw werk of valt dat wel mee? Waar kan jouw werkgever nog in verbeteren? En hoeveel verdient een IT’er eigenlijk?

Doe mee aan de jaarlijkse Salary Survey van AG Connect en Berenschot en laat het ons weten! Deelname kan volledig anoniem.

Toch lijkt er wel wat verbetering zichtbaar in de markt, meldt het UWV. De IT-arbeidsmarkt is nog altijd zeer krap, maar de spanning neemt sinds de zomer van 2022 wel af. Het aantal vaacatures is sinds dat moment ook iets afgenomen. Op dit moment zijn er nog 25.050 openstaande vacatures, zegt het UWV. Er wordt vooral veel gezocht naar software- en applicatieontwikkelaars (12.000 vacatures) en databank- en netwerkspecialisten (8.400 vacatures).

Meer autonomie

Het is echter niet alleen het personeelstekort wat IT’ ers parten speelt. Zo wordt er ook veel geklaagd over onrealistische plannen, zeker onder de respondenten die de werkdruk te hoog vinden (77,8%). Leidinggevenden doen er dus goed aan om goed te kijken of een bedachte planning wel echt haalbaar is.

Dr. Yannick Griep van de Radboud Universiteit adviseerde eerder tegenover AG Connect ook om werknemers voldoende autonomie te geven. Dit kan de ervaren werkdruk namelijk verlagen, stelt de expert op het gebied van werkdruk en werkstress. “Laat ze zelf bepalen hoe ze een project afwerken, wie ze daarbij betrekken en in welke volgorde ze taken doen. Als je meer regie hebt, heb je ook meer vrijheid in hoe je bepaalde dingen doet. Het geeft je een gevoel van controle over de situatie.”

Werk/privébalans

Werknemers doen er tegelijkertijd goed aan om de privétijd en werktijd goed af te bakenen. “Stel vast dat je in principe van bijvoorbeeld 9 tot 6 uur werkt en twee keer in de week wel kunt overwerken, maar de andere dagen tijd neemt voor privézaken.”

Dit zijn slechts een aantal voorlopige resultaten van de 25e editie van de Salary Survey van AG Connect en Berenschot. Hoe ervaar jij de werkdruk? Deel het door mee te doen aan onze Salary Survey!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in