Tekort aan technische vaardigheden zet bestaand IT-personeel onder druk
Organisaties worden nog steeds geplaagd door een gebrek aan vaardigheden op het gebied van cyberbeveiliging, cloud en softwareontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Pluralsight. Kritieke hiaten zetten druk op bestaand IT-personeel, dat uiteindelijk de lasten draagt. Naast toenemende werkdruk leidt dit ook tot het schrappen van projecten.
Een gebrek aan technische vaardigheden vergroot de uitdagingen in IT. Volgens onderzoek van Pluralsight, uitgevoerd onder 1400 leidinggevenden en IT-professionals, zijn cyberbeveiliging en cloud nog steeds de twee grootste vaardigheidstekorten. Deze twee belangrijke IT-gebieden zijn al sinds 2021 de 'aanvoerders' qua tekorten. Om deze gaten te dichten, herzien bedrijven hun personeels- en opleidingsstrategieën.
Softwareontwikkelaars, de op twee na grootste kloof in 2024 volgens het Pluralsight-rapport, zorgden in april voor een opleving van de werkgelegenheid in de techsector doordat bedrijven meer dan 5.600 ontwikkelaars aannamen, volgens een analyse van CompTIA van gegevens van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics.
Bijscholen is goedkopere optie
Bijscholing is een aantrekkelijke strategie voor organisaties die krap in hun tijd en middelen zitten. Organisaties doen er gemiddeld 10 weken over om openstaande IT-vacatures in de VS in te vullen, volgens Pluralsight De gemiddelde kosten voor het inhuren van nieuw technisch talent schommelen rond de 23.000 dollar, terwijl de gemiddelde kosten voor het bijscholen van een IT-medewerker rond de 15.000 dollar liggen.
Het moderniseren en verbeteren van de technologie-infrastructuur is top-of-mind voor bedrijfsleiders in alle sectoren. Tech executives voelen ook de druk om opkomende technologieën zoals generatieve AI (genAI) te integreren, maar de IT-basis moet wel tegen deze taak opgewassen zijn.
'Tech-tempo ligt te hoog'
Bijna driekwart van de leidinggevenden gelooft dat het tempo van technologische verandering het vermogen van hun bedrijf om deze te integreren in hun activiteiten heeft overtroffen, zo bleek uit een rapport van Infosys dat in maart werd gepubliceerd.
"Voordat je prioriteit geeft aan vaardigheden voor technische trends, moet je ervoor zorgen dat je [organisatie - red.] beschikt over solide vaardigheden op het gebied van beveiliging, cloud en softwareontwikkeling", aldus Pluralsight in het rapport. "Technologen en leidinggevenden zijn het erover eens dat deze essentieel zijn voor de bedrijfsvoering - en ze vormen het fundament waarop alle andere tech rust."
AI is in, maar heeft lage prioriteit
AI overheerst de conversaties over technologie, maar uit het rapport van Pluralsight blijkt dat AI- en ML-talent (machine learning) een lage prioriteit heeft onder leidinggevenden en technologen. Pluralsight noemt een aantal redenen om deze bevinding te verklaren, waaronder een gebrek aan interne AI-vaardigheidsanalyse en het feit dat AI nog geen prioriteit heeft, terwijl er nog andere hiaten zijn.
Er is licht aan het einde van de tunnel voor organisaties die blijven investeren in technische bijscholing. Rond driekwart van de respondenten zegt dat het tekort aan IT-vaardigheden in hun organisatie sinds vorig jaar is verbeterd, volgens Pluralsight.
Bron: Cybersecurity Dive. Dit artikel is AI-vertaald.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee