Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwaliteit Hbo-ICT-student vaak niet op orde

Vorige week bleek uit de Keuzegids Hbo 2019 dat ICT-studenten steen en been klagen over hun ICT-opleiding. Maar volgens Twan Deibel, extern gecommitteerde bij 3 hbo-instellingen, wordt soms het onmogelijke gevraagd van hbo-ICT-opleidingen en valt er ook wel het een en ander aan te merken op de studenten.
App'en
© Pixabay CC0 Public Domain
App'en

De ICT-wereld is zeer snel. En ook nog eens divers in die snelheden. Met de beste wil van de wereld is dat niet bij te houden. De kwaliteit van de hbo-instelling wordt bepaald door de kwaliteit van de curriculumeigenaren. Zij moeten keuzes maken.

Prioriteit is een van de lastigste dingen voor de dociele laag. Studenten, nieuw materiaal, protesten, vergaderingen, oh, die vergaderingen, en onzinnige zaken als internationaal gaan met alle uitstapjes van dien. Dat past niet in het aantal uren. Dus sommige dingen worden niet gedaan, maar erger nog, een aantal zaken worden half gedaan. Begeleiding van het afstuderen bijvoorbeeld. Nieuw lesmateriaal maken. Zelf gaan studeren. Geen tijd. Dat doet me denken aan dit plaatje:

In de echte wereld heb je een aantal spelers die een standaard zetten: Google, Amazon, Microsoft, Oracle, IBM. Die reflectie zie je niet bij de hbo-instellingen. Wel de truckjes: ERP, CRM, en dergelijke. Niet belangrijk, zo luidt de gedachte: ‘Dat leren ze in de praktijk wel!’. Het hbo is veelal intern gericht. Mijn advies: haal je kennis van hetgeen je moet leren uit de markt, bij de bedrijven. Overleg met ze. Zoals het concept Partners In Education van de Fontys ICT in Business.

En de kwaliteit van de student dan? Ik ben extern gecommitteerde bij 3 hbo-instellingen in de ICT-richting. In die positie maak ik mee dat een student zijn finale stap laat liggen. Onbegrijpelijk is het hoe laks men denkt het papiertje te halen. Geen doorzetting, geen onderbouwing, fatale woorden als ‘heel veel’, ‘toenemend’, ‘verbeterd’, zonder enige vorm van kwantificering. Oliedomme herhalingen. Papagaaien zijn het dan: ik doe aan Moscow, ik doe aan Agile. En als je daar dan naar vraagt, hebben ze domweg niet in de gaten waar het over gaat. Doe maar een dotje.

Naar mijn mening moet dat strenger. Dan maar geen iPhone X, Nike’s en dergelijke. Serieus tijd besteden aan de voorbereiding op je meesterproef en aan de uitvoering daarvan. Niet alleen het ‘doen’, maar zeker ook de verslaglegging. Naar mijn mening laat een groot deel van de studenten het daar liggen, de diepgang is ver te zoeken. Het lijkt wel of er geen echte aandacht voor is. Vaak is er niet eens een spellingschecker over het document gehaald. Ik nodig iedere student uit om te excelleren tijdens hun meesterproef. Succes!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in