'Kwaliteiten van IT'er met autisme beter benutten'
Tijdens het seminar ‘Kracht van Autisme’ tonen de politie Den Haag, Schuberg Philis, Triodos Bank, WEM en Made Smart Group werksituaties waar autisme in de bedrijfsvoering wordt ingepast. “Medewerkers met autisme zijn een aanwinst voor je bedrijf, maar hoe pas je dat toe in je bedrijfsvoering? Onder leiding van dagvoorzitter Annemarie van Gaal laten bedrijven zien hoe ze mensen met autisme succesvol inzetten”, licht Sjoerd van der Maaden, directeur van Specialisterren, toe.
Van der Maaden heeft zelf een autistische zoon en besloot met zijn bedrijf autisten een kans te geven op de IT-arbeidsmarkt. AG Connect interviewde hem onlangs hierover.
Tijdens het seminar vanmiddag op Schiphol-Rijk komen alle werksituaties aan bod: van medewerkers met autisme werkzaam als flexkracht tot medewerkers met een vast arbeidscontract. Variërend van detachering tot dienstverlening op het gebied van webcontent, softwaretesten en softwarebouwen.
Initiatiefnemers van het evenement zijn sociaal ondernemingen op het gebied van zakelijke dienstverlening, zoals AutiTalent, CarapaxIT, ITvitae, Swink en dus Specialisterren. Zij werken samen met het MKB, de overheid en de zakelijke dienstverlening aan het optimaal benutten van de kwaliteiten van mensen met autisme. De bedrijven zullen laten zien dat door samenwerking mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt succesvol ingezet kunnen worden.
Toekomst in de ICT na jaren doelloos thuis
Er is momenteel een groot tekort aan IT’ers. Het inzetten van mensen met autisme biedt daarom zakelijk en sociaal bekeken veel voordelen. Het bedrijf ITvitae werkte de afgelopen jaren veel met studenten met autisme en hoogbegaafden in het Eemklooster in Amersfoort. Het bedrijf leidt op, coacht en bemiddelt voor deze doelgroep. De afgelopen vijf jaar wist het 224 ICT-talenten op te leiden en te bemiddelen naar werk bij zowel grote werkgevers als MKB-bedrijven.
Bovengemiddeld IQ
Het merendeel van de studenten van ITvitae is in het verleden vroegtijdig gestopt met een of meer opleidingen op het hbo of de universiteit of vielen uit op de middelbare school. Ze liepen vast en zien geen mogelijkheid om een opleiding in het reguliere onderwijs succesvol af te ronden. Na vele teleurstellingen en vervlogen toekomstperspectief kwamen zij langere tijd thuis te zitten. Bijna een kwart van alle studenten van ITvitae zat meer dan vijf jaar werkloos thuis, terwijl zij over een bovengemiddeld IQ beschikken.
Oprichters Frans de Bie en Peter van Hofweegen konden vijf jaar geleden niet vermoeden dat ITvitae zo’n snelle groei zou doormaken. De Bie: “Wij hadden in 2014 geen idee hoe hoog de nood onder deze doelgroep werkelijk is. Ruim 20.000 bijzonder slimme mensen met hoogfunctionerend autisme zitten zonder betaalde baan thuis. Dat het onderwijssysteem niet passend is voor een grote groep leerlingen is voor ons onverteerbaar. Dat is dan ook de reden dat we ITvitae zijn gestart. Wij bieden ICT-talenten met autisme toekomstperspectief en laten hen tot hun recht komen op de arbeidsmarkt.”
Hij zag de afgelopen twee jaar dat nieuwe studenten zich op steeds jongere leeftijd bij hen aanmelden. Een andere trend is dat het merendeel van de kandidaten de opleiding zelf financiert met behulp van familie.
Vier leertrajecten
ITvitae verzorgt vier verschillende ICT-Leertrajecten naar Werk: Data Science Specialist, Cyber Security Specialist, Software Developer of Software Test Engineer. “Deze opleidingsprogramma’s sluiten aan op de actuele vraag op de arbeidsmarkt. Na een zorgvuldige selectie gaan de studenten in kleine groepen aan de slag met hun specialisatie. Er wordt extra aandacht besteed aan communicatie, rapporteren en presenteren. Wil de student slagen voor dit traject dan is het noodzakelijk dat hij/zij voor aanvang relevante ICT-kennis heeft en over de juiste gedrevenheid en passie beschikt. Ruim 90% van de deelnemers rondt het complete leertraject succesvol af en wordt bemiddeld naar werk.”
Van Hofweegen benadrukt dat het belangrijk is dat de directe collega’s rekening houden met zaken waar de kandidaat eventueel moeite mee heeft. “Soms zijn er praktische aanpassingen gewenst om rust te creëren. Mijn ervaring is dat de werkgevers hier graag aan meewerken, zodat onze kandidaten nog beter kunnen presteren.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee