Overslaan en naar de inhoud gaan

Linux-vader: Ik ben nu een nee-zegger

De grote man achter twee ontwikkelingen met een wereldwijde impact - Linux en Git - vult zijn dagen nu met met het lezen en beantwoorden van e-mail. Vindt Linus Torvalds het nog steeds leuk? Ja, in vele opzichten is software-ontwikkeling makkelijker geworden. Maar minder leuk is dat er zo veel restricties en regels zijn.
Linus
© TED
TED

Voordrachten geven doet Linus Torvalds niet meer. Wel reisde hij af naar Open Source Summit Europe in Lyon waar hij op toneel een interview had met zijn vriend Dirk Hohndel, de open source specialist bij VMware. ZDNet schreef er over. Torvalds liet doorschemeren dat hij zijn eigen kunnen serieus in twijfel heeft getrokken nadat Linux zo'n beetje de kern is van alle besturingssystemen behalve die in de pc-wereld. Linux is eigenlijk niet meer dan een herimplementatie van Unix, vindt hij. Dat ook Git - de repository en framework voor samenwerking in de opensourcegemeenschap - nu zo'n beetje een standaardgereedschap wordt in software-ontwikkeling of het nu open source gaat of propriety, overtuigde hem pas van het feit dat hij geen 'one trick pony' is.

Pseudo-code in mail

Hij programmeerde eigenhandig de basis voor beide wereldhits. Nu ziet hij zichzelf echter helemaal niet meer als ontwikkelaar. "I don't know coding at all anymore". Hij zegt al zijn tijd te spenderen aan het beoordelen van de patches die mensen hem toesturen. Hij ziet het als zijn opdracht zo snel mogelijk te antwoorden. "Ik wil ja of nee zeggen binnen een of twee dagen, hooguit een week als er net een 'merge' aan de gang is." In zijn mails componeert hij direct wat hij pseudo-code noemt. "Ik ben zo gewend aan het aanpassen van patches dat ik de aangepaste code terugstuur zelfs zonder deze te testen. Ik type de code letterlijk in de mail en zet er bij: 'Ik denk dat dit is hoe het zou moeten gebeuren.' Maar dat is wat ik nog doe, ik ben geen programmeur."

Torvalds zegt 'nee'

Tegen het merendeel van de voorstellen voor wijziging van de code zegt hij overigens 'nee'. Slechts in een heel enkel geval ligt de code zo voor de hand dat er geen communicatie over nodig is. "Maar dat is heel, heel uitzonderlijk." "Mijn baan bestaat uiteindelijk uit 'nee' zeggen. Iemand moet wel nee zeggen. En omdat ontwikkelaars weten dat als ze iets doen waar ik 'nee' tegen ga zeggen, gaan ze betere code schrijven."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in