'Loopbaan IT-vrouwen loopt vertraging op door lockdown'
Door de verschillende lockdowns die sinds maart 2020 hebben plaatsgevonden, moesten ook IT'ers thuiswerken. Volgens het rapport van Kaspersky heeft dat zowel positieve als negatieve effecten gehad op vrouwen in de sector. 46 procent van de respondenten vindt bijvoorbeeld dat de gendergelijkheid verbeterd is nu iedereen thuiswerkt. Ongeveer een derde van de vrouwen vindt bovendien dat ze thuis efficiënter werken en dat ze meer autonomie hebben gekregen.
Maar de lockdowns hebben ook negatieve effecten. Zo denkt 47 procent van de vrouwen dat de effecten van Covid-19 de loopbaanontwikkeling heeft vertraagd. Dat heeft vooral te maken met de traditionele sociale rollen die nog altijd aanwezig blijken te zijn. 60 procent van de vrouwen zegt bijvoorbeeld dat ze het grootste deel van de schoonmaak in huis doen, tegenover 47 procent van de mannen. Ook heeft 63 procent van de vrouwen de leiding over het thuisonderwijs en moet 54 procent haar werktijden meer aanpassen dan de mannelijke partner om voor het gezin te zorgen.
Positie vrouwen verbetert
De positie van vrouwen in de IT is in de afgelopen twee jaar wel verbeterd, aldus Kaspersky in zijn rapport. 56 procent van de vrouwen vindt dat de gendergelijkheid binnen het eigen bedrijf in de afgelopen twee jaar verbeterd is. 7 van de 10 vrouwen denkt nu bovendien dat ze tijdens sollicitaties vooral beoordeeld worden op hun vaardigheden en ervaring, in plaats van hun geslacht. Daarnaast heeft ruim twee derde van de vrouwen in de IT nu het gevoel dat hun mening vanaf dag één gerespecteerd wordt door collega's, ongeacht hun geslacht.
Toch zijn er nog wel uitdagingen voor vrouwen in de tech-sector. Zo denkt 44 procent van de vrouwen dat mannen sneller doorgroeien binnen de organisatie.
Meer rolmodellen nodig
Verder valt op dat de meeste vrouwen zonder aanmoediging van buitenaf de IT-sector in zijn gekomen. Veel vrouwen - 44 procent - kwamen in hun huidige rollen terecht via eigen onderzoek naar het vakgebied. 33 procent werd door school aangemoedigd en slechts 19 procent werd gestimuleerd via vrouwelijke rolmodellen in de gemeenschap.
Die vrouwelijke rolmodellen zijn juist belangrijk, aldus het onderzoek. Bijna 4 op de 10 vrouwen geeft aan dat het gebrek aan vrouwen in de sector ervoor zorgt dat ze minder snel de IT-branche ingaan.
Esther van Schaik, beleidsmedewerker bij het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO, benadrukte vorig jaar in een interview met AG Connect ook al dat rolmodellen belangrijk zijn om meer vrouwen naar de IT te krijgen. De beeldvorming over IT begint namelijk al op jonge leeftijd, bijvoorbeeld met open dagen bij bedrijven en opleidingen. "Als kinderen op een open dag van een opleiding komen en er zijn alleen maar mannen, haken de meisjes veel sneller af", aldus Van Schaik destijds.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee