Overslaan en naar de inhoud gaan

Mbo ICT-studenten studeren bovengemiddeld vaak door

ICT-studenten op het mbo studeren vaker door dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit de Keuzegids mbo 2023. Ook valt op dat slechts een klein deel een baan weet te vinden.
Studie
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Maar liefst 78% van de alumni van de studie ICT-support op mbo 2 - waar je wordt opgeleid om gebruikers van computersystemen met allerlei problemen te helpen - leert na zijn opleiding door. Dat is veel meer dan het landelijk gemiddelde van 58% en zelfs het hoogste aantal van alle mbo-opleidingen in Nederland. Niet vreemd, gezien slechts 11% van de alumni een baan weet te vinden na zijn studie, tegenover een landelijk gemiddelde van 37%. Bovendien vindt slechts 34% dat ze goed voor zijn bereid op een baan.

Wie wel een baan weet te vinden, werkt gemiddeld 32 uur per week en verdient 12,02 euro bruto per uur. De landelijke gemiddelden hierin zijn 35 uur per week en een bruto uurloon van 11,35 euro.

Overigens weet het merendeel de studie wel goed te voltooien. 85% behaald zijn eerste jaar en 93% krijgt ook een passend diploma. 

Betere baankansen op mbo 3 en 4

De Keuzegids groepeert de opleidingen allround medewerker IT systems and devices (niveau 3), software developer (niveau 4) en expert IT systems and devices (niveau 4) onder de categorie ICT-ontwikkeling en -beheer. Studenten van deze opleidingen worden dus ook tot beheerders en ontwikkelaars opgeleid. En ook deze studenten doorlopen hun opleidingen goed. 83% behaald zijn eerste jaar en 83% haalt ook een passend diploma. 

Toch beoordeelt de Keuzegids de baankansen voor mbo 4-studenten binnen ICT als slecht. Op niveau 3 zijn die matig. Slechts 34% heeft dan ook een baan, waarbij gemiddeld 37 uur per week gewerkt wordt, voor een uurloon van gemiddeld 12,06 euro. Ook vindt 44% dat ze goed voorbereid zijn op hun baan. Het is dus niet vreemd dat 61% besluit om door te leren. 

Geen studentoordelen

In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft de Keuzegids mbo 2023 deze keer geen studentenoordelen. Die komen altijd uit de JOB-monitor, een tweejaarlijkse enquête over de kwaliteit van het mbo-onderwijs.

In tegenstelling tot de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête - een vergelijkbare enquête voor het hbo en de universiteiten - is deelname aan de JOB-monitor echter niet verplicht voor mbo's. Een aantal grote ROC's koos er afgelopen jaar voor om niet meer mee te werken aan de enquête, omdat zij niet achter het idee van vergelijking staan, aldus de Keuzegids in een persbericht. Daarom zou JOB MBO besloten hebben om de gegevens ook niet langer aan de Keuzegids te verstrekken.

Redacteur Julia van Steennis van de Keuzegids vindt het vreemd dat de deelname niet verplicht is. "De overheid acht het voor de kwaliteit van ons onderwijs noodzakelijk dat er inzage in studenttevredenheid wordt gegeven. Zij zijn immers de beste beoordelaars van de kwaliteit van een opleiding, omdat zij deze nú volgen. Een klein beetje gezonde concurrentie tussen scholen komt de kwaliteit van het onderwijs alleen maar ten goede. In dat licht is het vreemd dat die inzage niet verplicht is voor mbo’s, waar immers de meeste studenten onderwijs volgen. Wij vinden dan ook dat mbo’s aan dezelfde standaard gehouden moeten worden."

De Keuzegids overweegt nu om zelf een enquête uit te zetten onder mbo-studenten.

JOB-monitor wel inzichtelijk

Overigens is de JOB-monitor vorig jaar wel afgenomen onder deelnemende mbo's. Op de website van JOB MBO kunnen geïnteresseerden zoeken op mbo's om de resultaten in te zien. Het is echter niet mogelijk om resultaten per afzonderlijke studie te zien. JOB MBO groepeert de resultaten namelijk per thema en domein. Het is dus alleen mogelijk om de resultaten van het domein 'informatie en communicatietechnologie' te zien bij een mbo-instelling, waar zowel de mbo 2-studie als de studies op mbo 3 en 4 onder kunnen vallen. Een verdere uitsplitsing is nu niet openbaar beschikbaar. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in