Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Nederland onvoldoende voorbereid op technologische ontwikkelingen’

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport 'De ICT'er bestaat niet' dat in opdracht van onder meer CA-ICT, CIO Platform Nederland, het ministerie van Economische Zaken en branchevereniging Nederland ICT is uitgevoerd door Dialogic. Doekle Terpstra heeft het rapport in ontvangst genomen tijdens het jaarcongres van het Techniekpact.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De Nederlandse arbeidsmarkt kent veel moeilijk vervulbare ICT-vacatures, terwijl er tegelijkertijd veel ICT'ers zonder baan zitten (ruim 16.600 volgens het UWV WERKbedrijf). Bovendien hebben net afgestudeerde ICT-professionals niet altijd de competenties waar werkgevers behoefte aan hebben. Deze mismatch zit in opleidingsniveau, maar ook in het niveau aan ICT-vaardigheden.

Tekort is bedreiging voor herstel

Volgens Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, zijn de tekorten op de arbeidsmarkt voor ICT'ers een bedreiging voor het economisch herstel. “Bovendien is dit ongunstig voor de innovatie- en concurrentiekracht van Nederland. We zijn onvoldoende voorbereid op technologische ontwikkelingen zoals Cloud computing, Big Data, Cyber Security.” Deze ontwikkelingen zullen volgens De Bruin de komende vijf jaar van grote invloed zijn op de vraag naar nieuwe - anders geschoolde - ICT-professionals. “We moeten zien te doorbreken dat grotere bedrijven uitwijken naar het buitenland om daar gekwalificeerde mensen te werven. Groot knelpunt is dat de inhoud van ICT-opleidingen onvoldoende aansluit op functies in het bedrijfsleven, waardoor er een mismatch tussen vraag en aanbod is ontstaan.”

Veel vraag naar hbo-studenten

Uit het onderzoek blijkt dat er bij werkgevers vooral veel vraag is naar hbo-gediplomeerden. De uitgevoerde vacature-analyse toont aan dat werkgevers momenteel met name een grote behoefte hebben aan softwareontwikkelaars. Bijna 90 procent daarvan is op hbo-wo-niveau. Een tweede functie waar de vraag het aanbod overtreft is die van accountmanager. De onderzoekers stellen verder dat studenten nog onvoldoende de studies kiezen waar vanuit de markt veel vraag naar is.

Grote regionale verschillen

Uit onderzoek blijkt verder dat de meeste ICT-vacatures afkomstig zijn van werkgevers uit de regio's Middenwest (29%) en Noordwest (23%). De regio Noord blijft met 3,3% ver achter. In de regio's Noord, Oost, Zuidwest en Zuidoost ligt de focus op industrie, wat onder meer blijkt uit de relatief grote vraag naar technisch specialisten. In de regio's Noordwest en Middenwest is er meer focus op diensten, waarbij er in Noordwest veel vraag is naar allround developers en in Middenwest juist naar accountmanagers.

Landelijke campagne

Arie van Bellen (ECP, programmabureau Digivaardig & Digiveilig): “Binnenkort presenteren we een digitale landkaart die per regio aangeeft waar binnen de ICT-markt de mismatches liggen. Daarnaast starten we met CIO Platform Nederland, DHPA, Digivaardig & Digiveilig, Nederland ICT en VHTO de campagne 'Geef IT Door' die de mismatch tussen aanbod en vraag moet terugdringen. Dit doen we door ICT-professionals in te zetten die middelbare scholieren en studenten moeten warm maken voor een carrière in de ICT.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in