Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw platform bundelt talentinitiatieven rondom Amsterdam

Een nieuwe platform in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) moet meer inzicht bieden en toegang verschaffen tot alle initiatieven voor talentontwikkeling in de regio. Op die manier moet datagedreven beleid mogelijk gemaakt worden, waardoor lokaal efficiënter en effectiever 'op maat' kan worden geïnvesteerd in talentontwikkeling.
Talent
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Het nieuwe platform 'VraaghetTomas' is gestart door de Amsterdam Economic Board, de gemeente Amsterdam, Digital Society School HvA, Metropoolregio Amsterdam en StartupAmsterdam. Deze initiatiefnemers wijzen erop dat er tot 2026 ruim 2 miljoen vacatures verwacht worden in Nederland, waarvan 16% zich in de MRA bevindt. Maar zeker in technische beroepen is sprake van een groeiend personeelstekort, waar grootstedelijke opgaven als de digitale transformatie en energietransitie onder lijden. Daarnaast heeft een groeiend deel van de beroepsbevolking niet de vaardigheden die in de toekomst nodig zijn, aldus de initiatiefnemers.

Vraag en aanbod samenbrengen

De bedoeling van VraaghetTomas is dat vraag en aanbod voor omscholing, bijscholing en talentontwikkeling beter aan elkaar gekoppeld worden. "Er is de afgelopen jaren al veel gedaan om de mismatch op de arbeidsmarkt tegen te gaan: publieke private samenwerkingen, programma’s, nieuwe opleidingen, netwerken en organisaties", zegt Natalija Counet, talent lead bij de Amsterdam Economic Board. "Er zijn goede stappen gemaakt, maar het is ook vaak versnipperd, kleinschalig en initiatieven bestaan naast elkaar. We horen verhalen dat bedrijven in de regio maandelijks tot wel 12 keer benaderd worden door verschillende initiatieven met dezelfde vraag. Dit gaat ten koste van de kern van talent-ontwikkelingsinitiatieven: het effectief klaarstomen van talent met de juiste skills voor de arbeidsmarkt van morgen."

Bij VraaghetTomas kunnen geïnteresseerden zoeken naar initiatieven op basis van hun focus, doelgroep en sector. Op die manier krijgen ze een eenduidig overzicht van al het beschikbare aanbod voor hun vraagstuk. Zo is het mogelijk om specifiek naar bijscholingsprogramma's voor bijvoorbeeld werkenden in de ICT te zoeken, of juist naar loopbaanoriëntatie of omscholing voor werkzoekenden, statushouders of vrouwen. 

Daarnaast is het mogelijk om te zoeken naar talent en om talent aan te bieden. Op een speciaal prikbord kunnen bijvoorbeeld oproepen voor mentoren, samenwerkingspartners, expertise, stages en talent geplaatst worden, en kan ditzelfde juist aangeboden worden. Op die manier hopen de initiatiefnemers samenwerkingen tussen organisaties en bedrijven en lokale initiatieven te stimuleren. Het platform hoopt in 2022 de eerste 50 samenwerkingen voor elkaar te krijgen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in