Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe functioneel beheerder-certificering gaat uit van de praktijk

Functioneel beheerders kunnen vanaf januari 2021 een geheel nieuwe certificering behalen. Exameninstituut EXIN en expert Daniël Brouwer werken samen aan de ontwikkeling van het examen, dat gebaseerd wordt op trainingen van Brouwer en het boek dat hij met Martijn Buurman schreef.
Diploma, certificaat, afstuderen
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Functioneel beheerders zijn sinds jaar en dag aangewezen op de BiSL- en BiSL Next-certificeringen. Die hebben volgens Brouwer – die zelf al ruim 10 jaar manager is van functioneel beheerdersteams – als nadeel dat ze erg theoretisch zijn. “Het examen is echt heel abstract. Ik heb de examentraining in 2006 gedaan en vroeg me daarna af hoe ik die informatie dan in de praktijk kon brengen. Als nieuweling vond ik dat haast niet te doen.”“

Brouwer sinds 10 jaar manager van teams met dergelijke beheerders. "Ik sta nog steeds met mijn voeten in de klei en zie waar mensen dagelijks tegenaan lopen.” Maar ook Brouwer zelf liep tegen een probleem aan: hij zocht naar literatuur en opleidingen, maar vond alleen BiSL. “Ik merkte dat dat niet helemaal aansloot bij de belevingswereld van functioneel beheerders.”

Direct praktisch inzetbaar

Zo ontstond het idee om zelf een aanvulling op de literatuur te schrijven. In ‘Hét handboek voor de functioneel beheerder’ worden handvatten geboden voor functioneel beheerders, gecombineerd met principes uit Lean Six Sigma; een methode voor het organiseren van kwaliteits- en efficiëntieverbeteringen. Brouwer ontdekte tijdens zijn eigen Lean Six Sigma-training dat veel tools uit deze methode ook bruikbaar waren voor functioneel beheerders. “Heel veel tools uit deze gereedschapskist zijn per direct in te zetten door functioneel beheerders. Maar daar kwamen ze toen nog nauwelijks mee in aanraking.”

Met het boek – dat ook inspiratie put uit andere vakgebieden, zoals management en psychologie- wist Brouwer alvast één frustratie op te lossen: het gebrek aan literatuur voor functioneel beheerders. Daarnaast werd het handboek een basis voor de trainingen die Brouwer in samenwerking met launching partner IT Academy van de Hanzehogeschool aan functioneel beheerders geeft, waar ook principes uit Lean Six Sigma in voorkomen.

“Het mooie van die techniek is dat de mensen die al verder zijn in de training de mensen op lagere niveaus opleiden.” Daarnaast is Lean Six Sigma erg praktisch ingericht, in tegenstelling tot cursussen waar deelnemers vooral luisteren. Dat praktische principe wordt nu ook meegenomen in de trainingen van Brouwer.

Geheel nieuwe certificering

Maar die trainingen misten nog een certificaat van waarde. En ook Brouwer had al tijdens het schrijven van zijn boek nagedacht over het maken van een examen over de materie. “Ik heb in 2017, toen ik nog met het boek bezig was, contact gezocht met EXIN.” In 2018 besloot EXIN al om het boek van Brouwer toe te voegen aan de additionele literatuur voor het al bestaande examen.

Begin september volgde de kers op de taart. “EXIN liet mij toen weten dat ze een examen gaan maken voor dit boek. Het boek en het materiaal uit de training wordt dus de basis van het examen. Dat is allemaal gebaseerd op ervaringen uit de praktijk, in plaats van iets theoretisch wat iemand ooit bedacht heeft. En daar word je dus ook op getoetst.”

Dat betekent niet dat BiSL moet verdwijnen, benadrukt Brouwer. “Ik heb helemaal niets tegen BiSL. Maar BiSL is wel erg generiek en niet alleen op functioneel beheerders gericht. Het is bovendien erg theoretisch. Wat wij doen gaat echt alleen over die functioneel beheerders. BiSL kun je zien als een verdieping van wat wij doen, maar op een abstracter niveau.”

De nieuwe certificering is nog in ontwikkeling, maar naar verwachting wordt deze half januari bij EXIN beschikbaar. Tegen die tijd is er ook meer informatie over de certificering te vinden op de website van EXIN.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in