Overslaan en naar de inhoud gaan

Online IT’ers gewild bij Nederlandse bedrijven

Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van Elance, naar eigen zeggen het grootste platform voor online werk ter wereld. Het Annual Impact Report – Work Differently – brengt de wereldwijde sociale en economische gevolgen in kaart van het toenemend aantal mensen dat online werkt.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Kjetil Olsen, VP van Elance in Europa, noemt de opmars van online werk “de grootste verandering op het gebied van werk, sinds de industriële revolutie”. Uit het rapport blijkt dat platformen voor online werk met ruim 50 procent zijn gegroeid in het afgelopen jaar. Ook in Nederland is het inschakelen van freelancers in het buitenland die op afstand werkzaamheden verrichten in opmars. Ons land staat hiermee wereldwijd op de achtste plaats.

Online IT'ers het meest gevraagd

Vooral IT-professionals worden in Nederland vaak op die manier ingehuurd. Maar liefst 43 procent van de ingehuurde buitenlandse freelancers door de ruim 600 Nederlandse bedrijven die gebruikmaken van het platform van Elance, is IT-professional. Olsen denkt dat dit te maken heeft met het schaarse aanbod IT-professionals in Nederland: “De vraag naar bepaalde IT-specialisten blijft ondanks de economische crisis hoog, terwijl er maar weinig nieuwe IT’ers uit de collegebanken de arbeidsmarkt opstromen. Daarnaast raken steeds meer werkgevers bekend met het fenomeen online werk. Vooral jongeren willen graag plaatsonafhankelijk werken. Ze hebben vooral behoefte aan vrijheid, maar willen zich ook optimaal ontwikkelen en over de landsgrenzen ervaring opdoen, dat kan prima op deze manier.”

India is hofleverancier

Van alle IT-functies die via Elance vervuld worden in Nederland, is de vraag naar online programmeurs, webspecialisten en ontwerpers en –ontwikkelaars voor ‘mobile’ het grootst. Nederlandse bedrijven vinden veruit het vaakst online IT-personeel in India, maar ook de Verenigde Staten – dat opvallend veel freelancers telt – Pakistan, Groot-Brittannië en Roemenië staan in de top vijf. “Servië is trouwens in opkomst. Dat land beschikt over ontzettend veel IT-talent en het ligt relatief in de buurt, waardoor er geen sprake is van tijdsverschil en ze spreken doorgaans goed Engels”, vertelt Olsen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in