Pssst, Doutzen! Programmeren?
Karlie Kloss is een van de best betaalde modellen ter wereld. Een deel van haar verdiensten stopt ze in haar eigen stichting Kode with Klossy, dat zich richt op meisjes op weg helpen in de techindustrie. Het begon met een studiebeurs voor een handjevol jongeren in New York, maar inmiddels is het programma uitgegroeid tot een landelijk initiatief. Deze zomer organiseert Kode with Klossy vijftig programmeerkampen in 25 Amerikaanse steden voor duizend jonge meiden, die daar gratis aan deel kunnen nemen.
“Het was helemaal niet mijn bedoeling om een non-profit op het gebied van onderwijs op te richten”, zegt Kloss in het zakenblad Forbes. “Ik was gewoon nieuwsgierig en wilde leren wat programmeren in vredesnaam inhield, omdat mensen er in zo’n korte tijd zulke enorme bedrijven mee wisten op te bouwen.” Forbes nam haar onlangs op in 30 Under 30, een exclusieve ranglijst van de meest inspirerende jonge ondernemers.
VHTO zag het idee wel zitten en ging op zoek naar een Nederlands topmodel als rolmodel middels deze tweet:
“We hebben nog niets van Doutzen gehoord”, lacht Jara Frederiks van VHTO als AG Connect haar belt voor een reactie. “Het zou ontzettend leuk zijn als er een Nederlands topmodel dit voorbeeld volgt en in de bres springt voor meer aandacht voor meisjes die willen leren programmeren. Maar dan moet het natuurlijk wel iemand zijn met affiniteit voor ICT. Als ze niets met het onderwerp hebben, sla je de plank mis.”
Ruby-bootcamp
Kloss deed in de zomer van 2014 een bootcamp in de programmeertaal Ruby. “Alle ondernemers van deze tijd gebruiken code om problemen op te lossen, en ik was echt geïntrigeerd door de mogelijkheden en macht die van tech uitgaan”, zei Kloss daarover tegen Porter. “Het verandert je blik op de wereld volkomen als je ineens snapt hoe je smartphone in elkaar zit en waarom. En het mooie is dat je het bouwen van een app of software vrij snel onder de knie kunt krijgen.”
Het viel haar wel op dat het merendeel van haar studiegenoten mannelijk was. Het aantal vrouwen bij de bootcamp was op een hand te tellen. “Onze toekomst wordt bepaald door code. Het is belangrijk dat vrouwen de boot niet missen. En ik heb de middelen om hen te ondersteunen”, zegt ze in datzelfde interview.
Oproep aan Doutzen
In Amerika wordt driekwart van de banen in de techindustrie door mannen gedaan, in Nederland is is maar 11% van de ICT’ers vrouw en ook bij de meeste IT-studies zijn er nauwelijks vrouwen te vinden. Dat moet volgens VHTO snel anders. Directeur Cocky Booij ziet Doutzen Kroes wel zitten als Nederlands rolmodel. “Haar man is een bekende dj en daar komt ook veel technologie bij kijken, net als bij het maken en bewerken van fotoreportages. Het zou al heel wat zijn als ze wil zeggen dat we niet zonder technologie kunnen vandaag de dag. Ze hoeft niet per se zoals Kloss haar eigen geld erin te stoppen, al is dat natuurlijk helemaal fantastisch.”
Gratis zomerkamp
VHTO organiseert van 23 tot 27 juli een zomerkamp op het Science Park in Amsterdam voor meisjes waarvan de ouders zich geen commercieel programmeerkamp kunnen veroorloven. Booij: “Het kamp is bedoeld voor meiden tussen de 10 en 15 jaar en wordt gesponsord door ING en Cisco.” Deelneemsters leren programmeren met Scratch, Python en Sonic Pi, ontdekken hoe een computer werkt met behulp van de Micro:bit en er is aandacht voor het maken van games, animaties, websites en robotica. Daarnaast worden er workshops over Cyber Security aangeboden bij Cisco en gaan de meiden rondkijken bij IT-bedrijven op het Science Park.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee