Samen sterk
Samenwerking, het delen van kennis en het investeren in vakontwikkeling – iedereen zal onderschrijven dat dit een ‘altijd goed actie’ is. Synergie als kernbegrip én als effect van samen optrekken. Samen met de VRI (Vereniging van Registerinformatici), de ISACA (Information Systems Audit and Control Association) en de NOREA (Nederlandse Orde van Register EDP-Auditors) werkt de KNVI aan het professionaliseren van haar leden.
Een eer, want samen met deze drie organisaties vormt de KNVI een netwerk van kennis en kunde waarbij de vier organisaties elkaar aanvullen.
De afspraak is dat KNVI-leden die zich hebben laten certificeren als professional bij de VRI, de ISACA of de NOREA bij de KNVI kennis kunnen en mogen opdoen. Ieder KNVI-event levert de deelnemers punten op in het kader van persoonlijke ontwikkeling, PE-punten genoemd. Permanente Educatie, een maatstaf voor professionals waar de KNVI van harte achter staat. KNVI-leden kunnen per event een certificaat krijgen, dat ingediend kan worden in de PE- puntensystemen van onze samenwerkingspartners.
De KNVI is zelf geen certificerende beroepsorganisatie – maar een stelsel voor certificering is wel iets wat de KNVI onderschrijft en steunt. Als beroepsorganisatie volgen we bijvoorbeeld de ontwikkelingen in Europa op de voet, en bij de ITPE (IT Professionalism Europe) zijn we aangesloten om op termijn de Europese certificering ook voor de KNVI-leden in Nederland te kunnen ontsluiten. Deze certificering is gebaseerd op het e-CF (European e-Competence Framework), een framework waar de KNVI al lang aan bijdraagt, en waarvan we ook de implementatie ondersteunen.
Het e-CF kennen we binnen Nederland vooral in de overheidscontext als een doorvertaling naar het KWIV (Kwaliteitsraamwerk Informatievoorziening) dat is ontwikkeld om IV-kwaliteiten specifiek én in één gemeenschappelijke taal te beschrijven. We hebben nog een lange weg te gaan – gelukkig zien we op de Haagse ministeries de aandacht voor professionaliteit weer extra aandacht krijgen. En dat moet ook - want professionals in het informatiedomein zijn de deskundigen die het mogelijk maken dat we informatiesystemen maken, beheren en goed kunnen inzetten. En het is dan wel handig dat publieke en private organisaties én de samenleving er vanuit kunnen gaan dat dat in handen ligt van aantoonbaar kwalitatief goed opgeleide professionals die zich houden aan hun ethische code en die hun vakkennis bijhouden. Permanente educatie is in dat stelsel een belangrijke pijler!
Magazine AG Connect
Dit artikel verscheen ook in AG Connect editie 6 2024. Wil je het blad ook ontvangen? Bekijk dan onze abonnementen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee