Overslaan en naar de inhoud gaan

Samsung zou fabrieksarbeiders in China uitbuiten

China Labor Watch, gevestigd in New York, zegt in 6 Chinese fabrieken van Samsung Electronics “ernstige misstanden" op de werkvloer te hebben aangetroffen. Ook in 2 fabrieken van toeleveranciers zouden misstanden heersen. Onderzoekers van de bond hebben zelf ‘undercover’ in de fabrieken gewerkt en hebben met andere arbeiders buiten de poort gepraat.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Arbeiders zouden worden gedwongen tot overwerk, oplopend tot 100 tot 150 uur per maand. Ze zouden onder onveilige omstandigheden moeten werken en 11 tot 12 uur per dag moeten staan. Ook zouden ze soms niet worden uitbetaald.

Ook verbale en fysieke mishandeling

Volgens China Labor Watch worden de werknemers van Samsung in China ook ‘verbaal en fysiek mishandeld’.
In de 8 onderzochte fabrieken werken in totaal 24.000 mensen. Ze maken onder meer mobiele telefoons, beeldschermen voor mobiele apparatuur, printers en dvd-spelers. Het gemiddelde maandloon in de Chinese printerfabriek van Samsung is 250 dollar.

Samsung zegt niet te weten van kinderarbeid

In augustus sloeg China Labor Watch al alarm over kinderarbeid bij een Chinees assemblagebedrijf dat door Samsung is ingehuurd. Samsung reageerde afgelopen maandag met de aankondiging dat het nog deze maand alle 105 productielocaties in China zal inspecteren. Samsung had eerder gezegd dat het bedrijf geen gevallen van kinderarbeid bekend zijn, maar volgens China Labor Watch worden fabrieksdirecteuren vooraf ingeseind over controles zodat ze mooi weer kunnen spelen. Samsung erkende wel andere misstanden te hebben aangetroffen.

Probleem strekt zich uit tot hele elektronica-industrie

China Labor Watch wil de fabrieken van Samsung en zijn toeleveranciers nogmaals bezoeken om te controleren of inmiddels verbeteringen zijn doorgevoerd. Tegelijk benadrukt de organisatie dat het probleem zich niet beperkt tot Samsung. De hele elektronica-industrie heeft ermee te maken, zei een woordvoerder tegen persbureau Bloomberg.

Apple lag eerder al onder vuur

In 2010 kwam Apple al negatief in het nieuws vanwege de slechte arbeidsomstandigheden bij zijn toeleveranciers in China. Onder andere het relatief hoge aantal zelfmoorden bij contractfabrikant Foxconn kreeg veel publiciteit. In reactie heeft Foxconn de lonen verhoogd, de werktijden verkort en de veiligheidssituatie verbeterd, meldde de Fair Labor Association in augustus.

Vakorganisaties hebben na Apple ook de situatie bij Samsung, Dell en HP onder de loep genomen. China Labor Watch is nu bezig met onderzoek naar een fabriek die producten maakt voor Dell, HP en Microsoft.

Het 122 pagina's tellende rapport van China Labor Watch is hier te vinden [PDF].

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in