Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Student vaak misleid bij studiekeuze’

Op dit moment wordt die informatievoorziening nog te veel beïnvloed door marketingbelangen van universiteiten en hogescholen. Daarnaast is de informatie over studiekeuze vaak onvolledig. Zo is er volgens de onderzoekers onvoldoende aandacht voor particuliere opleidingen. Dat stellen de uitgevers van studievoorlichtingsmateriaal, de Keuzegids en DeDecaan.net, in een gisteren verschenen rapport.
droombaan
droombaan

Het onderzoek kwam tot stand na gesprekken met Kamerleden, collega-uitgevers en studentenorganisatie ISO.

Ook IT-opleidingen onder vuur

Ondanks de momenteel gunstige arbeidsmarktperspectieven voor hoogopgeleide pas afgestudeerde IT-professionals valt ook nog wel het een en ander aan te merken op de informatie die hogescholen en universiteiten over hun IT-opleidingen verstrekken. Studiebijsluiters geven vaak een te rooskleurig beeld van baankansen op niveau. Vaak worden banen op hbo- en mbo-niveau ook meegeteld voor mensen met een afgeronde universitaire studie. Soms gaat het ook om parttime banen of contracten die kortdurend zijn.

Verouderde gegevens

Bovendien worden prognoses van instanties vaak verhaspeld. De onderzoekers noemen in hun rapport specifiek de prognoses van onderzoeksinstituut ROA voor studenten hbo-informatica. “Op 10 december 2015 publiceerde het ROA nieuwe prognoses (voor de komende vijf jaar, red.). Tot tien weken daarna bleef www.studiekeuze123.nl oude prognoses tonen, uit 2013.” Dit leidde tot onbetrouwbare voorlichting. Overigens werd in dit geval de informatie juist minder rooskleurig ingeschat dan het in werkelijkheid was. “Op de website bleven de perspectieven voor hbo-informatica tot ver in februari ‘slecht’, terwijl ze inmiddels juist ‘goed’ waren.” De onderzoekers noemen dit een onbegrijpelijke keuze’. “Dat het verouderde gegevens betrof, viel aan de toelichting niet te zien.”

Belangenverstrengeling

“Het wringt dat universiteiten en hogescholen medeverantwoordelijk zijn voor het verschaffen van onafhankelijke en kritische informatie, terwijl zij hier duidelijke belangen hebben”, stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een reactie. Het ISO pleit ervoor instellingen en studentenorganisaties niet langer deel te laten zijn van het bestuur van Studiekeuze123, een officiële website waar scholieren erkende opleidingen met elkaar kunnen vergelijken. Nu wordt volgens het ISO kritische en onafhankelijke informatie onvoldoende gegarandeerd.

Overigens hebben studenten gemiddeld een 6,9 over voor hun ICT-opleiding op hbo-niveau. In de Randstad zijn de mogelijkheden om een goede hbo-ICT-studie te volgen beperkt, blijkt uit de Keuzegids HBO 2016. Ook de kwaliteit van masteropleidingen op het gebied van ICT laat vaak te wensen over. Slechts één informatica-opleiding wist een plek te bemachtigen in de top20 van beste masteropleidingen van ons land.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in