Studenten gratis codeerschool vragen kabinet om hulp
“Codam past niet in één van de drie traditionele hokjes van het MBO/HBO/WO-onderwijs. Dit heeft tot gevolg dat Codam niet geaccrediteerd kan worden, en wij hebben hierdoor geen toegang tot studiefinanciering”, schrijven zes studenten in een open brief.
Beste codeerschool
Codam is een initiatief van Corinne Vigreux, onderneemster en medeoprichter van TomTom. De programmeeropleiding leert studenten in 3,5 jaar programmeren. Daarvoor gebruikt de opleiding de lesmethode van het Franse 42. Deze Franse opleiding werd in 2017 uitgeroepen tot de beste codeerschool van de wereld.
Studenten krijgen geen lessen, het Codam-onderwijssysteem is ‘game based’. Samen met medestudenten werken de deelnemers aan programmeerprojecten die door andere studenten worden beoordeeld. Er zijn geen leraren, enkel ondersteunend personeel. Projecten worden vooral digitaal uitgevoerd. Daarnaast is er een fysieke ruimte in Amsterdam met 240 iMacs die 24/7 open is.
Geen startkwalificatie
De stichting van Vigreux betaalt de lessen, studenten betalen niets. Er is wel een strenge selectie vooraf. Naast een online-test is er ook een proefmaand waarin de student moet laten zien hoe gemotiveerd hij of zij is. Een derde van de studenten van Codam heeft geen startkwalificatie en, zo schrijven de studenten, “heeft daardoor minder keuzes voor onderwijs en een achterstand op de arbeidsmarkt.” Omdat studenten geen bijdragen krijgen van de overheid moeten studenten naast hun studie meerdere dagen werken.
De studenten wijzen er op dat in andere landen studenten van zusterscholen wel toegang hebben tot financiële steun vanuit de overheid. De school in Parijs bestaat sinds 2017, alle studenten vinden na afronding een baan.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee