Overslaan en naar de inhoud gaan

TalentTwist wil drempels voor mensen met autisme verlagen

Voor wie autisme heeft kan het lastig zijn om werk te vinden. Ze hebben met persoonlijke uitdagingen te maken en werkgevers moeten vaak hun werkplek iets voor deze mensen aanpassen. Ronald van Vliet probeert met zijn nieuwe bedrijf TalentTwist de drempels voor zowel de werknemers als de werkgevers lager te maken.
Autisme
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Van Vliet bekommert zich al jaren om mensen met autisme. “Die nadruk is persoonlijk: ik heb vier kinderen en twee hebben autisme”, legt hij uit. Toen zijn oudste naar de middelbare school ging, ging Van Vliet nadenken over de toekomst. “53% van de beroepsbevolking met autisme zit thuis. Een deel zal nooit kunnen werken vanwege meervoudige zaken, maar een groot deel kan wel gewoon aan de slag. Zij hebben een goede vooropleiding en ervaring, maar lopen vast op het stukje autisme.”

De ondernemer meent echter dat veel uitdagingen opgelost kunnen worden als het bespreekbaar wordt gemaakt. Veel mensen met autisme kunnen zelfs echt meerwaarde bieden, denkt Van Vliet. “Ze zijn enorm gemotiveerd en er zitten echte talenten tussen. Autisme geeft namelijk vaak andere inzichten. En ze hebben oog voor detail en zijn in de regel nauwkeuriger dan gemiddeld.”

Daarom begon hij in 2009 samen met Sjoerd van der Maaden Specialisterren, waar IT’ers met autisme als softwaretesters aan de slag konden. In 2014 begon Van Vliet met Addy Borst het bedrijf Carapax IT, waar in opdracht softwareoplossingen worden ontwikkeld. “Beide bedrijven waren speciaal ingericht voor mensen met autisme, waarbij zij op ons kantoor werkten en wij als bedrijf diensten leverden aan andere organisaties. Maar je kunt voor deze doelgroep niet alleen maar speciale bedrijven blijven inrichten”, legt Van Vliet uit.

Thuiswerken lost veel op

Daarom begon hij eind oktober een nieuw bedrijf: TalentTwist. TalentTwist is een recruiter en detacheerder speciaal voor mensen met autisme. Maar in plaats van dat ze naar het kantoor van een opdrachtgever gaan, werken ze vrijwel alleen maar vanuit huis. “Het was dus ook makkelijker om dit tijdens de pandemie op te starten. Opdrachtgevers accepteren thuiswerken nu makkelijker.”

Het thuiswerken lost meerdere problemen op. “Omgevingen met kantoortuinen en flexplekken liggen altijd wat gevoelig. Maar sommigen hebben ook last van prikkelgevoeligheid tijdens het reizen, die worden gek van de drukte in de trein.” Bovendien hebben werknemers thuis vaak al een ideale situatie voor zichzelf gecreëerd, zonder de prikkels waar zij uitdagingen door ondervinden. Een werkgever hoeft zijn eigen kantoor daar dan dus ook niet meer op aan te passen. “Je maakt de drempels voor werkgevers én werknemers lager.”

Wie via TalentTwist talent inhuurt moet dus wel een vacature hebben waarbij thuisgewerkt kan worden. Dat hoeft echter niet alleen een IT-gerelateerde functie te zijn. “Wij zijn er voor iedere baan die je thuis met een internetverbinding kunt doen. Dus we zijn er ook voor boekhouders en accountants, juristen, wetenschappelijke onderzoekers en zelfs apothekers.”

In de toekomst komt er echter wel iets meer flexibiliteit. Van Vliet hoopt dat er dan een combinatie komt van veel thuiswerken en af en toe naar kantoor komen. “Het is echt maar een heel klein deel dat alleen maar thuis wil werken. De meesten hebben behoefte aan sociaal contact.”

Maak het bespreekbaar

Van Vliet heeft tot nu toe nog nauwelijks naar mensen hoeven te zoeken. “Ze vinden ons vooral. Sinds januari is het aantal aanmeldingen enorm. We zitten nu bijna op 200 die allemaal het sollicitatieproces in gaan. Zij geven aan wat hun competenties en wensen zijn en ik zoek daar vacatures bij.”

Daarbij is het ook belangrijk dat kandidaten aangeven waar hun uitdagingen liggen, want die kunnen enorm variëren per persoon. “De één heeft last van een tikkende klok, de ander moet bij een grote hoeveelheid taken even met iemand sparren over de prioriteiten. En er zijn mensen die zich na 15 minuten vergaderen moeilijk kunnen concentreren. Dat is als werkgever handig om te weten.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in