Terugblik 2012: Salary Survey
De tijden van stijgingen van de koopkracht van 3 procent of meer liggen al weer vijf jaar achter ons; de 0,4 procent die dit jaar resteert, is magerder dan in jaren is gemeten.
Toch loonstijging verwacht, ondanks crisis
Professionals die werkzaam zijn op een IT-afdeling van een gebruikersorganisatie kregen er gemiddeld minder salaris bij dan IT’ers die werken bij een IT-bedrijf. Maar liefst 72 procent van de ondervraagde IT’ers in loondienst stelt dat zijn arbeidsvoorwaarden het afgelopen jaar zijn verbeterd; 14 procent stelt dat er sprake is van een verslechtering en nog eens 14 procent denkt dat de voorwaarden ongewijzigd zijn gebleven. Voor het komend jaar verwachten de respondenten gemiddeld een loonstijging van 2,1 procent.
De 128 zelfstandigen zonder personeel die aan de Salary Survey deelnamen, maakten in doorsnee ook een goed jaar door. Zij maakten meer declarabele uren tegen gemiddeld een iets hoger tarief dan vorig jaar. IT-directeuren, docenten, databasebeheerders, functioneel applicatiebeheerders, senior consultants/adviseurs, systeembeheerders, informatiemanagers en datawarehouse-beheerders en -ontwikkelaars leverden het afgelopen jaar wel aan koopkracht in. Webmasters en -designers en informatieanalisten kregen er gemiddeld het meest bij (beiden 22 procent), gevolgd door helpdeskcoördinatoren (19 procent), architecten en systeemprogrammeurs (beiden 12 procent). Bij veel van deze functies is de vraag groot en het aanbod klein, wat doorgaans resulteert in het oplopen van het salaris.
Salaris nog altijd het belangrijkst bij baankeuze
Uit onderzoek van Blauw Research blijkt dat salaris, zowel bij startende als ervaren IT-professionals, nog altijd bovenaan staat bij de motivatie voor de keuze voor een andere baan. Volgens Marlies Kerklaan, manager van de afdeling Branding bij Blauw, is dit specifiek voor de IT-sector: “Je komt dit nergens anders zo sterk tegen.”
Ook uit een peiling van Rave-cruitment blijkt dat IT’ers voordat ze gaan solliciteren vooral willen weten wat ze kunnen gaan verdienen. Uit de Salary Survey 2012 blijkt dat, naast salaris, vooral flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden en baanzekerheid bepalend zijn voor de tevredenheid van IT’ers. “Er is iets meer ruimte voor nuance ontstaan. Vooral de huidige generatie bijna afgestudeerden en starters vindt een betere balans tussen werk en privé steeds belangrijker en ook goede ontplooiingsmogelijkheden staan hoog op hun verlanglijstje”, licht Kerklaan van Blauw Research toe.
Crisis of niet, een niet onaanzienlijk deel van de IT'ers die deelnamen aan de Salary Survey 2012 blijft geïnteresseerd in verandering van baan. Een kwart van de IT'ers zegt op zoek te zijn naar iets anders. Waarbij opvalt dat zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) het kennelijk wat somberder zijn gaan inzien. Het percentage zzp'ers dat op zoek is naar een andere baan - oftewel in loondienst wil - is namelijk gestegen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee