Virtuele open lucht moet arbeidsproductiviteit verhogen
Medewerkers van het instituut besloten vervolgens om te onderzoeken of zo’n ‘openluchtsituatie’ te simuleren valt. Ze bouwden daartoe een modulair systeem dat de lichtinval op een dag met overdrijvende wolken kan simuleren. De modules bestaan uit tegels van 50 bij 50 centimeter, met daarop 288 witte, rode, blauwe en groene led’s. Die combinatie maakt het mogelijk 16 miljoen kleurnuances te genereren.
Met deze tegels bouwde ze een prototype van een virtueel in de open lucht gesitueerde kantoorruimte met een oppervlakte van 34 vierkante meter. Daarmee was een lichtopbrengst van maximaal 3000 lux te genereren, aldus de onderzoekers; 500 tot 1000 lux is volgens hen genoeg om prettige werkomstandigheden te creëren.
Vrij algemeen de voorkeur voor wisselende lichtomstandigheden
Een beperkte test van vier dagen leerde de onderzoekers dat natuurlijke belichting van de werkplek geapprecieerd wordt. Op dag één werkten tien vrijwilligers bij statisch licht, op dag twee bij licht fluctuerende belichting, en op dag drie bij licht dat snel wisselt zoals op een halfbewolkte dag. Op dag vier mochten de proefkonijnen kiezen. Acht van de tien kozen voor de meest dynamische belichting.
Dat de mate van welbevinden bepalend is voor de arbeidsproductiviteit is wel plausibel maar is in deze studie niet bewezen. Los daarvan is het de vraag of de investering zich wel zo snel en bewijsbaar terugverdiend – als er een positief effect is op de arbeidsproductiviteit. Het systeem kost nu zo’n 1000 euro per vierkante meter. De onderzoekers verwachten wel dat de prijs gaat dalen als er meer systemen geproduceerd worden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee