Overslaan en naar de inhoud gaan

Werk je in Tech of in IT?

Enige tijd geleden sprak ik een Amerikaanse software engineer. “Dus je werkt in IT”, vroeg ik retorisch. Er volgde wat ongemakkelijk geschuifel. “No man – I work in Tech.”
© Shutterstock
Shutterstock

Wat is het verschil, vroeg ik me af? Tech is tech. Informatietechnologie is ook tech, toch? Ja, maar nee - zo simpel is het dus niet. Tech is wel een afkorting van technologie, maar niet alle technologie is tech.

Strikt genomen maakt IT deel uit van een veel groter technologisch vakgebied. Technologie kun je ruwweg onderverdelen in Operationele Technologie (zoals bruggen, hoogovens, productiestraten) en Informatie Technologie (alles wat draait om data). Uit dat laatste is de aanduiding IT ontstaan.

Maar de laatste jaren is die indeling niet meer afdoende. Met name in de VS, waar bedrijven als Google, Apple en Microsoft “Tech Companies” worden genoemd, is een onderscheid ontstaan tussen de ondersteunende variant (systeembeheer, netwerkdeskundigen etc.) en de product-kant (met name software development).

Strategische keuze

Wat je merkt is dat een deel van IT een nieuwe, strategische functie heeft gekregen, waarbij op basis van informatietechnologie nieuwe producten en businessmodellen worden ontwikkeld. Dat is heel wat anders dan het deel van IT dat ervoor zorgt dat de lichten blijven branden en de servers blijven draaien. Die “klassieke IT-afdeling” is nog steeds onmisbaar, maar is vaak niet strategisch (meer een commodity) en wordt mede daardoor ook steeds vaker extern uitbesteed.

De term “Tech” is dus een (eerlijk gezegd niet heel gelukkig gekozen) aanduiding die vooral wordt gebruikt om aan te duiden dat het om de mensen gaat die zich bezighouden met de strategische toepassing van IT. Niet voor niets worden CIO’s steeds meer gezien als de mensen die zich bezighouden met softwarelicenties en cloudcontracten. De mensen die zich profileren als de leiders die de strategische bijdrage van tech aan de onderneming bepalen, noemen zich liever CTO (of CDO, of CPO – maar laten we niet nog verder afdwalen).

Taal in ontwikkeling

Het lastige is dat die verandering in de VS misschien al langer gaande is, maar dat nog lang niet iedereen in Nederland die memo heeft gekregen. Bij de overheid hebben ze het bijvoorbeeld nog steeds over IT. Of zelfs ICT (Informatie- en Communicatietechnologie). In het onderwijs gaat het ook nog steeds over IT-opleidingen. Ik zag zelfs net nog een “ICT-cursus Software Development” voorbijkomen – en die is echt niet specifiek gericht op de communicatiebranche.

Nu zijn overheid en onderwijs nu niet meteen gremia die uitblinken in progressiviteit, maar toch: voorlopig zitten we nog in een overgangsperiode waarin “tech” en “I(C)T” nog vrolijk door elkaar heen worden gebruikt.

Voor ons als vakpublicatie is dat best een uitdaging. Aan de ene kant volgen we graag het taalgebruik van onze doelgroep. Aan de andere kant willen we geen mensen onnodig van ons vervreemden. Bij deze wil ik dus graag mijn excuses aanbieden aan alle CIO’s die wel degelijk strategisch bezig zijn. En aan die Amerikaanse software developer die ik een “IT'er” heb genoemd. En aan alle IT'ers die nu denken dat ik denk dat er iets mis is met IT. Want dat denk ik niet. Het is niet mis – het is alleen anders.

Waar ik wel heel benieuwd naar ben: hoe kijk je daar zelf naar? Noem jij jezelf IT’er?

En Bop: help! Wat is een commodity in het Nederlands?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in