Overslaan en naar de inhoud gaan

Zzp’ers gewilder dan uitzendkrachten

Vooral grote werkgevers doen een beroep op zelfstandigen. Ook in de ICT-sector zijn zzp’ers erg in trek. Dit blijkt uit onderzoek van UWV naar de vraagzijde van de Nederlandse arbeidsmarkt.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Werkte in 2011 nog 16 procent van de bedrijven met zzp'ers, het afgelopen jaar was het aandeel gegroeid tot 31 procent. Iets meer dan de helft van de werkgevers geeft aan zzp'ers in te huren vanwege de flexibele personeelsvoorziening. Voor vrijwel alle sectoren is het de voornaamste reden om met zelfstandigen te werken. Uitzondering vormen de agrarische sector, de overheid en het openbaar bestuur. In het agrarisch bedrijf worden zzp'ers vooral ingezet om pieken in het productieproces op te vangen, terwijl de overheid zelfstandigen veelal inhuurt vanwege hun kennis en ervaring. Dat geldt overigens ook voor zzp’ers in de IT.

Meer uren, hogere tarieven

Uit de jaarlijkse salarisenquête van AutomatiseringGids en Berenschot die over enkele weken wordt gepubliceerd, blijkt dat zzp’ers in de IT dit jaar iets hogere uurtarieven kunnen vragen en ook iets meer declareerbare uren maken dan vorig jaar. “Het lijkt erop dat die groep weer voorzichtig opkrabbelt”, reageert Hans van der Spek van Berenschot. IT’ers in loondienst leveren nog altijd aan koopkracht in, al is de achteruitgang minder fors dan in het jaar ervoor.

Verdringing

Uit het vacaturerapport van UWV komt ook de slechte arbeidsmarktpositie van ongeschoolden en 55-plussers naar voren. Door de hoge werkloosheid en het lage aantal vacatures vindt er op grote schaal verdringing plaats van ongeschoold personeel door geschoolde werknemers. Van de vacatures die het afgelopen jaar door ongeschoold personeel vervuld konden worden, werd slechts 18 procent daadwerkelijk ingevuld door iemand met een basisopleiding. Dit percentage lag de afgelopen jaren een stuk hoger.

Overigens geldt dit vooral voor de agrarische sector en de horeca, voor kennisintensief werk wat in de ICT veelal het geval is, is er minder sprake van verdringing. Wel worden IT-banen op mbo-niveau vaker ingenomen door IT’ers met een hbo- of wo-opleiding dan een aantal jaren terug. De afgelopen maanden is de werkloosheid onder hoogopgeleide IT’ers iets teruggelopen, terwijl het aantal werkloze mbo-IT’ers nog verder opliep.

Arbeidsmarkt ongunstig voor 55-plussers

Voor 55-plussers geldt een onverminderd ongunstige arbeidsmarktpositie. Het rapport van UWV laat zien dat slechts 3 procent van de personen die zijn aangenomen vanuit een werkloosheidspositie 55 jaar of ouder is. Werkgevers zijn gevraagd naar hun bereidheid om extra maatregelen te treffen om 55-plussers in dienst te nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanbieden van werk in deeltijd, flexibele werktijden en bijscholing. Slechts een kwart van de bedrijven is hiertoe bereid. Bij bedrijven die al een 55-plusser in dienst hebben is de bereidheid groter, namelijk 40 procent.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van UWV. Ecorys heeft 5700 bedrijven ondervraagd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in