Al veel animo voor nieuwe Tilburgse AI-bachelor
Het animo voor een AI-opleiding groeit, merkt universitair hoofddocent Marie Postma. Zij is verantwoordelijk voor de opleiding. De Tilburgse bachelor heeft capaciteit voor ongeveer 250 studenten. "Dit eerste jaar moet de studiekiezer nog vooral kennismaken met onze opleiding. We komen daarom qua capaciteit niet in problemen." Andere AI-bacheloropleidingen merken het grote animo, een groot aantal heeft daarom een numerus fixus ingevoerd.
De Tilburgse opleiding overweegt dat niet, maar werkt wel aan een matching procedure. "Die matching procedure moet studiekiezers een indruk geven voordat ze zich bij ons aanmelden. Die procedure is gebaseerd op wat we weten op wat we weten van onze toekomstige eerstejaars nu, qua vaardigheden. We gebruiken dit eerste jaar als validatiejaar."
Voorkomen van uitval
Die matchingprocedure zou ook moeten voorkomen dat mensen zich aanmelden voor een opleiding zonder dat ze daarvoor de geschikte vaardigheden hebben, zegt Postma. Het zou hoge uitval kunnen voorkomen. Veel ICT-opleidingen kampen daarmee. "We hebben daar nog geen last van gehad toen we de opleiding als specialisatie aanboden. Toen hadden we een lager uitvalpercentage dan een gemiddelde ICT-opleiding." De matching procedure moet hoge uitval voorkomen en er is begeleiding door studie-adviseurs. In het najaar wordt al gekeken of studenten het risico lopen op een negatief studie-advies aan het einde van het studiejaar. "Als dat het geval is, moet de student in gesprek met een studie-adviseur die uitzoekt wat er aan de hand is", legt Postma uit.
KION-netwerk
De opleiding is aangesloten bij het netwerk van Kunstmatige Intelligentie-opleidingen in Nederland (KION). "De opleidingen die aangesloten zijn bij dit netwerk moeten voldoen aan een gedeelde 'frame of reference' en dat betekent dat er een kernvakken in de opleiding aanwezig moeten zijn. Zo kunnen we garanderen dat afstudeerders van deze opleiding toegang hebben tot AI-masters elders in het land." Maar daarnaast heeft deze bacheloropleiding een wat andere insteek dan de andere AI-bachelors, omdat er ook expliciet aandacht is voor cognitieve wetenschappen. "Ook andere universiteiten hebben vakken op het gebied van cognitieve wetenschappen of neurowetenschappen, maar wij maken expliciet die verbinding. Dat past ook bij de Tilburgse universiteit die altijd al een sterke focus op gammawetenschappen heeft gehad."
Volgens Postma gaan cognitieve wetenschappen binnen de kunstmatige intelligentie een steeds belangrijkere rol spelen. "Zowel voor onderzoek als voor toepassingen. Die moeten steeds vaker met een menselijke gebruiker samenwerken of informatie van een menselijke gebruiker verwerken." Het is een breed aanbod aan functies waar afstudeerders in terecht kunnen komen, zegt Postma. Bijvoorbeeld functies op het gebied van dataverwerking. "En dan niet alleen numerieke data, maar ook spraak, imagedata of tekstdata." Andere functies zitten meer op het gebied van robotica, bijvoorbeeld sociale robotica of human computer interactie. "Dit zijn studenten die niet alleen techneuten zijn, ze hebben ook een sterke belangstelling voor sociale wetenschappen. Dat betekent dat ze ook echt met de gebruiker bezig zijn en dat maakt ze waardevol voor dit soort toepassingen."
De Tilburg School of Humanities and Digital Sciences doorloopt momenteel het accreditatieproces om te komen tot een zelfstandige tweejarige masteropleiding Cognitive Science and Artificial Intelligence. Postma: "We willen natuurlijk dat deze studenten in Tilburg blijven en daarom bieden we ze graag een aansluitende master. Daarnaast zijn er andere opleidingen in de regio waarop een dergelijke master een mooie aanvulling kan zijn."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee