Overslaan en naar de inhoud gaan

Asus introduceert zijn eerste tablets

Asus zegt zich met de nieuwe tablets te willen onderscheiden van de 'grauwe middenmoot'. Dat zou gebeuren door innovatie functies en een apart design, terwijl andere fabrikanten "braaf verder borduren op het succes van andere merken" (lees: wegbereider Apple met zijn iPad).
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Toch kan dat niet verhullen dat ook de eerste Eee Pads die Asus hier op de markt brengt, in veel opzichten sterk lijken op tablets van de concurrentie. Het besturingssysteem Android 3.0 (Honeycomb) fungeert hier als de grote gemene deler, naast de bijna overmijdelijke microprocessor op basis van een ARM-ontwerp.

Twee modellen met toetsenbord, al dan niet ingebouwd
Van de drie modellen in de Eee Pad-serie die Asus woensdag op een presentatie in Amsterdam onthulde, hebben de Transformer en de Slider veel met elkaar gemeen. Ze hebben een capacitief aanraakscherm van 10 inch met krasbestendige toplaag, een Nvidia Tegra 2 dualcore-processor, 1 GB werkgeheugen, wifi, Bluetooth, 2 USB 2.0-poorten, mini-HDMI-poort, GPS, een microSD-kaartlezer en 2 camera's (1,2 en 5 megapixel). Van beide modellen komen "later" ook varianten met 3G-communicatie op de markt, beloofde productmanager Andreas Davidsson.

Model van 7 inch is vreemde eend in de bijt
Verschillen tussen de drie tablets van Asus zijn er ook:

  • de Eee Pad Transformer is leverbaar met een qwerty-toetsenbord annex dockingstation dat aan de tablet wordt vastgeklikt (alleen in landschapsmodus). De facto wordt de tablet daarmee een soort mini-notebook (netbook). Het toetsenbord bevat een tweede batterij, waardoor de gebruiksduur verdubbelt tot 16 uur, en 2 extra USB-poorten. Het dockingstation kan ook een lege batterij van de tablet 'bijtanken'. De combinatie weegt 1,3 kilo, alleen het pad-gedeelte 667 gram. Dat laatste is 10 procent zwaarder dan een iPad 2.
  • de Eee Pad Slider heeft een ingebouwd, uitschuifbaar qwerty-toetsenbord zonder extra batterij.
  • het derde model, de Eee Pad MeMO, wijkt met zijn 7 inch-scherm wel duidelijk af. In tegenstelling tot de grotere modellen heeft hij standaard 3G-communicatie aan boord. Een los verlengstuk van de MeMO is de MeMic, een zogeheten 'phone extender' die kan worden gebruikt om telefoongesprekken te voeren en de tablet op afstand draadloos te besturen.

Voorlopig geen update naar Android 3.1
Vooralsnog zijn de Transformer en Slider uitgerust met Android 3.0, hoewel Google gisteren de update 3.1 uitbracht. Asus moet Android 3.1 echter nog voorzien van stuurprogramma's voor zijn specifieke hardware. Het is nog onzeker welke OS-versie de MeMO krijgt. Volgens product manager Andreas Davidsson zou dat weleens Android 2.3 kunnen zijn, omdat versie 3.0 is geoptimaliseerd voor beeldschermen van 10 inch.

De Transformer ligt in juni (week 23) in de winkel. De prijzen lopen uiteen van 399 tot 699 euro, afhankelijk van de opslagcapaciteit (16 of 32 GB) en toevoeging van het dockingstation. In juli volgt de MeMO, waarvoor Asus afhankeljik van de uitvoering 499 tot 699 euro rekent. Pas in augustus is de Slider te koop, van 499 tot 799 euro.

Naast consumenten ook zakelijke gebruikers
Asus zegt zich met de nieuwe tablets in eerste instantie hoofdzakelijk op consumenten te willen richten. Anderzijds lonkt marketing manager Douwe Klomp in het bijzonder met de Slider ook naar de zakelijke gebruiker. Het ingebouwde toetsenbord is speciaal bedoeld om onderweg "efficiënter te produceren", aldus Klomp.

De ambities van Asus op de Nederlandse tabletmarkt zijn niet kinderachtig. Klomp zei vandaag in Amsterdam dat zijn bedrijf 25 procent van de totale tabletmarkt in 2015 in handen hoopt te hebben. In het persbericht, dat toen al op schrift stond, is dat afgezwakt tot 20 procent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in