Britse toezichthouder onderzoekt boeken Autonomy
HP beticht Autonomy ervan met de cijfers te hebben gesjoemeld. Daardoor zou HP in oktober 2011 veel meer (11,1 miljard dollar) hebben betaald dan Autonomy waard was. De Britse directie zou hardwareverkopen in de boeken hebben verantwoord als software, waar hogere winstmarges op zitten. Ook zou Autonomy transacties met resellers hebben misbruikt om de omzet en winst hoger voor te stellen dan die in werkelijkheid waren.
Diverse andere onderzoeken naar overname lopen nog
HP heeft bewijsmateriaal voor de vermeende malversaties bij Autonomy overhandigd aan het U.K. Serious Fraud Office en in de VS aan de Securities and Exchange Commission (SEC), de toezichthouder op beursgenoteerde bedrijven. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is bezig met een eigen onderzoek naar de overname. Verder hebben minstens 10 aandeelhouders rechtszaken tegen HP aangespannen na de miljardenafboeking. Van het bedrag van 8,8 miljard dollar dat HP in november afboekte op zijn cijfers, zou minstens 5 miljard dollar het gevolg zijn van fraude bij Autonomy.
FRC kan na onderzoek openbaar tribunaal beleggen
De FRC heeft de bevoegdheid om reprimandes te geven, boetes op te leggen aan individuen en de vergunning van accountants tijdelijk in te trekken. Het heeft niet de macht om sancties uit te delen aan een beursgenoteerd bedrijf vanwege boekhoudkundige praktijken. Op basis van het onderzoek zal de toezichthouder beslissen of het disciplinaire maatregelen treft tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor een valse voorstelling van zaken bij Autonomy. Het is mogelijk dat de zaak uiteindelijk wordt doorverwezen naar een openbaar disciplinair tribunaal, een soort rechtszaak zonder strafrechtelijke implicaties. In het laatste geval kan de procedure wel een jaar duren.
Topman Lynch heeft fraude steeds ontkend
Voormalig CEO Mike Lynch en andere topmanagers van Autonomy hebben ontkend dat boekhoudfraude is gepleegd. HP stuurde Lynch in mei 2012 de laan uit. Accountantsfirma Deloitte zei in november dat het geen aanwijzingen voor een ongepaste voorstelling van zaken had aangetroffen in het jaarverslag over 2010, toen het de cijfers van Autonomy voor het laatst controleerde. Deloitte UK werkte als accountant voor Autonomy sinds 2003.
Deloitte verklaarde maandag dat het volledig zal meewerken aan het boekenonderzoek door de FRC. De accountantsfirma zegt overigens niet betrokken te zijn geweest bij het doorlichten van de financiële situatie bij Autonomy (‘due diligence’) voordat HP het softwarebedrijf overnam.
Een woordvoerder van Lynch zei dat de voormalige oprichter-directeur het onderzoek van de FRS toejuicht als een kans om twijfels over de boekhoudpraktijken bij Autonomy weg te nemen. Hij zei het volste vertrouwen te hebben in een goede afloop.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee