Chippionier Fairchild terug in Silicon Valley

Als gevolg van diverse overnames was Fairchild ver van zijn oorspronkelijke locatie beland. In 1957 begon het bedrijf in Mountain View, op zo’n 14 kilometer afstand van het nieuwe hoofdkantoor. Fairchild heeft al een klein kantoor met zo’n 200 medewerkers in San Jose. In totaal telt Fairchild circa 9000 werknemers.
Fairchild Semiconductor geldt als een van de pioniers van de chipindustrie. Het bedrijf gaf mede de stoot tot een hoge concentratie van computerbedrijven in het gebied ten zuiden van San Francisco. De manier waarop Fairchild werd gefinancierd – met risicodragend ‘venture capital’ – stond model voor honderden andere hardware- en softwarebedrijven die daarna zouden volgen.
Oprichters Intel werkten eerder bij Fairchild
Gordon Moore en Robert Noyce, de latere oprichters van chipgigant Intel, stonden met een handvol andere ingenieurs aan de wieg van Fairchild. Kort daarvoor hadden ze ontslag genomen bij het bedrijfje van William Shockley, de uitvinder van de transistor. Moore formuleerde zijn beroemde 'Wet van Moore' toen hij in 1965 bij Fairchild werkte. Ook Jerry Sanders, de stichter van Intels grote concurrent AMD, Jerry Sanders, was medewerker van het eerste uur bij Fairchild.
Aan het eind van de jaren ’70 verloor Fairchild zijn zelfstandigheid toen het werd overgenomen door het industrieconcern Schlumberger. Die verkocht het bedrijf later weer door aan National Semiconductor. In 1997 kwam Fairchild weer op eigen benen te staan en vestigde het zijn hoofdkantoor bij een bestaande fabriek in de staat Maine.
Chipfabrieken verhuizen niet mee naar Silicon Valley
De verhuizing van het hoofdkwartier betekent niet dat Fairchild weer chips gaat produceren in Silicon Valley. De kosten van levensonderhoud in het gebied zijn te hoog voor productiepersoneel. De meeste fabrieken van Fairchild staan nu in Azië. Ook veel andere IT-bedrijven hebben het dure Silicon Valley de afgelopen tien jaar verlaten.
Mark Thompson, algemeen directeur van Fairchild Semiconductor, meent dat Californië nog steeds onder druk staat als centrum van de Amerikaanse technologiesector. Naast de hoge kosten van levensonderhoud noemt hij de belastingdruk en beperkingen aan de immigratie van technologiestudenten als hinderpalen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee