Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Iddo Bante

De kleine fruitvlieg intrigeert wetenschappers al lang. Ze kruisen fruitvliegjes met verschillende vleugellengtes en oogkleuren en kijken hoe de nakomelingen eruit zien. Fruitvliegen kunnen met licht op afstand bestuurbaar worden gemaakt.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Met minuscule magneetjes op de rug van de beestjes kwam men er vorig jaar achter dat ze een vluchtstabilisatiesysteem hebben wat lijkt op dat van een moderne straaljager: kleine trillende fruitvlieg-organen werken als gyroscopische sensoren en gedetecteerde afwijkingen worden gecorrigeerd via asymmetrisch vleugelbewegingen.

Methode lijkt breed toepasbaar
Fruitvliegen hebben geen tong, maar ‘proeven’ met allerlei sensoren die over hun lichaam verspreid liggen. En nu blijkt dat die ‘eenvoudige’ fruitvliegjes een heel slimme manier hebben om hun sensorharen in een netwerk op te nemen. De methode die hun zenuwstelsel gebruikt om zichzelf te organiseren, is simpeler, efficiënter, energie-zuiniger en robuuster dan wat tot nu toe door mensen was bedacht. Daardoor lijkt de biologische methode breed toepasbaar in grootschalige draadloze sensornetwerken en andere gedistribueerde computersystemen.

Omgekeerde weg gevolgd
Onderzoekers maken al lang gebruik van computermodellen om biologische systemen te analyseren. Nu is de omgekeerde weg gevolgd: bestudering van een biologisch systeem heeft geleid tot verbetering van een fundamenteel ICT probleem. Er zijn veel uitvindingen die door de natuur zijn geïnspireerd. De huid van de haai inspireerde bijvoorbeeld tot zwempakken met minder weerstand en de lamellae onder de poten van een gekko leidden tot tot nanohaartjes als kleefstof.

ICT is meer dan een enabling technologie
ICT is in de ogen van diverse Nederlandse politici en beleidsmakers verworden tot een enabling technologie. Weliswaar essentieel voor innovatie, maar een wetenschappelijke discipline waarin moet worden geïnvesteerd? Als ICT onderzoekers zich vaker door de natuur laten inspireren en met disciplines zoals de biologie samenwerken aan wetenschappelijke uitdagingen, zal ICT onderzoek weer wat van zijn glans kunnen terugkrijgen.
En dat is nodig, want ICT is veel meer dan een enabling technologie!

Iddo Bante is zakelijk directeur van het Centre for Telematics and Information Technology (CTIT) van de Universiteit Twente, De Nederlandse Manager Innovation van het Europese EIT ICT Labs en Programma Manager at 3TU.NIRICT , het samenwerkingsverband van de drie technische universiteiten op het gebied van ICT.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in