TU/e-onderzoeker cum laude gepromoveerd op ‘networked control systems’
Dit in tegenstelling tot in het klassieke regelsysteem, waarin een centrale computer contact houdt met sensoren en actuatoren, via bekabeling die alleen voor dit doel dient. Genetwerkte systemen bieden vooral voordelen voor grote complexe systemen zoals fabrieken en energienetwerken, of voor draadloze systemen, zoals voertuigcolonnes.
Aantal technische noten te kraken
NCSs hebben grote voordelen, vooral wat betreft flexibiliteit, al moet wel een aantal technische noten gekraakt worden voordat ze zich op het gebied van betrouwbaarheid kunnen meten met klassieke regelsystemen. Doordat bij NCSs hetzelfde netwerk gebruikt wordt door alle sensoren en actuatoren, is het bijvoorbeeld niet meer zeker op welk tijdstip bepaalde informatie beschikbaar is om beslissingen te nemen. Ook is de rekenkracht van de ingebedde processors klein.
Lof voor oplossingen Donkers
Het creëren van goed presterende regeltechnische oplossingen, binnen de beperkte netwerkcapaciteit en de kleine rekenkracht, is volgens de TU/e momenteel een van de grootste uitdagingen van de regeltechniek. “Tijs heeft deze uitdaging op een zeer succesvolle en innovatieve manier opgepakt”, zegt hoogleraar Heemels. Hij heeft onder meer lof voor de internationale contacten die Donkers gelegd heeft, de publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften, en voor het feit dat de bevindingen van Donkers al gebruikt worden in een ander project, voor een draadloos verkeerbeheersysteem voor snelwegen.
Jaarlijks telt de TU/e zo’n tweehonderd promoties. Minder dan vijf procent daarvan krijgt de eervolle vermelding ‘cum laude’.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee